Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Wat de transfer van Alonso betekent voor de F1-grid van 2023

Ongeacht hoe het Silly Season in de Formule 1 nu nog gaat verlopen, is de grootste verrassing al een feit. Fernando Alonso verlaat Alpine voor nog eens een nieuw avontuur bij Aston Martin. Maar wat heeft dit voor gevolgen voor de rijdersmarkt?

Start Hungary
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Met nog ruim een half jaar te gaan tot de start van het nieuwe Formule 1-seizoen zijn er na de aankondiging van Fernando Alonso bij Aston Martin nog zes stoeltjes te vergeven, waarbij de felbegeerdste cockpit 'open' staat bij Alpine. We zetten 'open' tussen aanhalingstekens, want dat Oscar Piastri daar terecht gaat komen mag na het vertrek van Alonso een publiek geheim genoemd worden.

Het vertrek van Sebastian Vettel uit de Formule 1 deed de stoelendans in alle hevigheid losbarsten, maar net zo snel als dat de markt open werd gegooid, gooide Aston Martin hem ook weer dicht door Alonso aan te kondigen. Opeens wordt er veel meer duidelijk.

Meteen lijken de kansen voor Nyck de Vries op een Formule 1-stoeltje te zijn verkeken. Hij werd genoemd als kandidaat bij Aston Martin, maar die vacature stond slechts vier dagen open. Realistisch gezien kan hij nergens anders terecht. Heel misschien Williams? De positie van Nicholas Latifi lijkt daar op de tocht te staan, maar aan de andere kant zouden zijn sponsormiljoenen daar ook nog altijd welkom zijn. Sowieso is de lijst met potentiële namen bij de iconische renstal erg lang. Alex Albon presteert verdienstelijk en hem zullen ze waarschijnlijk graag willen behouden.

Explodeert de rijdersmarkt nog één laatste keer?

Maar ondertussen begint Yuki Tsunoda bij AlphaTauri weer wat foutjes te maken na een goed begin van het seizoen. Mocht Red Bull besluiten om niet verder te gaan met de Japanner, dan ligt daar misschien een promotiekans voor Albon, al staan er in de Formule 2-coulissen ook genoeg Red Bull-junioren klaar om de overstap te maken.

Andere belangrijke spil op de rijdersmarkt is Mick Schumacher. Hij is opeens gaan presteren bij Haas F1, waardoor het wat vanzelfsprekender lijkt dat de Amerikaanse formatie aan hem vast wil houden. Veel hangt echter af van wat Ferrari met hem wil. Als men oordeelt dat Schumacher daar goed zit, zal hij daar blijven. De 'hogerop'-kans ligt op papier bij Alfa Romeo, maar eigenlijk doet Guanyu Zhou daar alles wat je van een rookie mag verwachten. Contractverlenging aldaar ligt voor de hand.

In het onderstaande overzicht staan alle bevestigde coureurs per team ingevuld. Achter de naam van Daniel Ricciardo prijkt een sterretje. Hij heeft een contract voor 2023, maar naar verluidt kunnen beide partijen daar onder bepaalde voorwaarden onderuit. De prestaties van de Australiër stemmen McLaren niet geheel tevreden en dus kan daar misschien een vacature vrijkomen. Dat kan de rijdersmarkt dan nog één keer doen exploderen zoals het afgelopen weekend, toen het ook even goed los ging met alle speculatie.

Bevestigde F1-coureurs 2023

Team Coureur Coureur
Mercedes Lewis Hamilton George Russell
Red Bull Max Verstappen Sergio Perez
Ferrari Charles Leclerc Carlos Sainz
McLaren Lando Norris Daniel Ricciardo*
Alpine Esteban Ocon -
Aston Martin Fernando Alonso Lance Stroll
Alfa Romeo Valtteri Bottas -
AlphaTauri Pierre Gasly -
Williams - -
Haas F1 Kevin Magnussen -

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst