Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oliver Bearman

Wat nu voor Bearman bij Ferrari? "Joh, Hamilton is er nog niet eens!"

Met een spectaculaire entree in Saoedi-Arabië heeft Oliver Bearman zijn naam gevestigd in de wereld van de Formule 1. Maar hoe gaat het nu verder met hem? Voor dit jaar lijkt het erop dat hij zich moet richten op de Formule 2 en de vrije trainingen die hij nog mag rijden in de Formule 1.

Bearman Saudi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Nadat Oliver Bearman op de donderdag in Saoedi-Arabië nog poleposition pakte in de Formule 2, veranderde zijn wereld op de vrijdag. Hij werd gebeld door de teambaas van Ferrari, Frederic Vasseur, om in te stappen bij de Scuderia omdat Carlos Sainz te ziek was om te rijden. En zo geschiedde, met een P11 in de kwalificatie en in de race klom hij op naar de zevende plek.

Maar wat volgt er nu voor de 18-jarige Brit? De kans is namelijk vrij groot dat Carlos Sainz 'gewoon' in zijn Ferrari stapt tijdens de volgende race over ruim een week in Australië. Bearman reageerde er als volgt op, vlak na de race in Djedda. "Ik weet niet wat ik nog meer moet doen, want ik rijd de rest van het jaar waarschijnlijk niet meer in de F1. Het was mijn doel om een goede indruk achter te laten. Ik denk dat ik het goed heb gedaan, dus dat is fijn. Dat is ook alles wat ik kan doen: blijven pushen en hopen."

'Indrukwekkend'

Teambaas Vasseur voegde daar het volgende aan toe. "Hij heeft nu een race gereden, maar de beste manier om hem te helpen is om geen conclusie te trekken naar aanleiding van deze race. We moeten het rustig aan doen en krijgt de kansen om tijdens de eerste vrije trainingen te rijden, om zo de auto te testen. Dat is ook belangrijk voor ons om hem ervaring in de auto te geven."

De Fransman vervolgt: "De belangrijkste focus is en zal de Formule 2 blijven. Dat is een grote uitdaging en we houden in onze gedachten dat hij poleposition trainde, maar wij hebben zijn F2-weekend geruïneerd. Maar dat is dus zijn eerste uitdaging van het jaar", zo is Vasseur duidelijk.

Ayao Komatsu, de teambaas van Haas, was onder de indruk van de prestaties van Bearman in Saoedi-Arabië. Ook voor dat team is de jonge Brit reservecoureur. "Het was geweldig. Toen hij in Mexico en in Abu Dhabi in de eerste vrije training bij ons reed, was het voor mij en de meesten van ons team duidelijk dat hij heel speciaal is. Het is niet alleen de snelheid, maar het gehele pakket en hij begrijpt de doelstellingen."

"Hij is in staat om de informatie van de vorige ronde te absorberen en dan kleine aanpassingen te maken om de volgende stap te zetten. Dus dat soort dingen laten meteen zien dat hij volwassen is. En dan is het circuit in Djedda niet de makkelijkste om even de auto in te springen voor de derde vrije training. Ik ben heel erg blij voor hem, het is indrukwekkend", zo zegt Komatsu.

'Hij verdient een kans'

Is Haas dan een mogelijkheid voor de jonge Brit in 2025? "Ik ga een hoop vrije trainingen voor ze rijden dit jaar. Ik kijk ernaar uit om een relatie op te bouwen en om meer kilometers in de auto te te rijden. Hopelijk kan dat een deur voor me openen, dat zou fantastisch zijn", zo reageert Bearman op die vraag.

"Hij verdient een kans volgend jaar", zo zegt Komatsu over de jongeling. Als hij de vraag krijgt hoe erg hij ernaar uitkijkt om hem te verwelkomen als zijn coureur voor komend jaar, dan reageert de Japanner fel. "Dat is een hele onrechtvaardige vraag in mijn optiek, want Kevin (Magnussen, red.) reed een fantastische race in Djedda, net als Nico (Hulkenberg, red.). Dus hoe kan ik zeggen, onze rijder voor volgend jaar? Op basis van de afgelopen race zijn dat Kevin en Nico", zo is Komatsu heel duidelijk.

Waar en of Bearman in 2025 in de Formule 1 zal rijden is dus nog niet duidelijk, maar ziet Vasseur in Bearman al de opvolger van Hamilton, zodat er twee Britten achter elkaar bij Ferrari rijden? "Praat maar niet over wat er na Lewis gaat gebeuren, want Hamilton is nog niet eens in het team, joh! Maar de race in Djedda is natuurlijk een goed signaal van Oliver en een belangrijke mijlpaal voor hem", zo sluit Vasseur af.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China