Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Wat Perez moet doen om de teamgenoot van Verstappen te blijven

Contracten binnen Red Bull en AlphaTauri zeggen lang niet alles, dat werd bij Nyck de Vries op een pijnlijke manier duidelijk. Moet Sergio Perez ook vrezen voor zijn stoeltje na een reeks matige resultaten? Dit is wat hij moet doen om zijn plek bij Red Bull te behouden.

Perez Marko Canada
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het vroege vertrek van Nyck de Vries liet weer eens zien dat je binnen de Red Bull-familie moet blijven presteren, anders vlieg je er ondanks je contract halverwege het seizoen uit. De Nederlander was zeker niet de eerste die door Helmut Marko uit zijn zitje werd gehaald - en hoogstwaarschijnlijk is hij ook niet de laatste.

Nu De Vries buiten beeld van Red Bull is, zijn de ogen gericht op Sergio Perez. De Mexicaan presteerde in de afgelopen vijf races ondermaats en krijgt kritiek vanuit meerdere hoeken. Toch hoeft hij nog niet te vrezen voor zijn stoeltje. 'Nog' niet, want Red Bull zal niet eeuwig coulant blijven als de prestaties uitblijven.

Perez heeft van Marko en teambaas Christian Horner een duidelijk doel meegekregen voor dit seizoen en als hij zich netjes houdt aan de gestelde (minimale) doelen, dan rijdt hij ook in 2024 'gewoon' naast Max Verstappen. Wat moet hij doen?

Verstappen en Red Bull op P1

Hoewel Checo de afgelopen vijf raceweekenden Q3 van de kwalificatie niet wist te bereiken, blijven Marko en Horner er rustig onder. Tuurlijk, ze benadrukken dat de kwalificaties beter moeten en dat Perez zich net als zijn teamgenoot ergens vooraan moet kwalificeren, maar gekeken naar de WK-stand is er nog niets aan de hand.

Dat benadrukte Marko zelf ook toen hij bij De Telegraaf reageerde op het vroege ontslag van De Vries. "Checo staat tweede in het wereldkampioenschap, dus het zou nergens op slaan om nu van hem af te willen."

De woorden van Marko zijn zowel geruststellend als verontrustend, want hij lijkt hiermee te zeggen dat 'zo lang hij tweede staat er niets aan de hand is'. Met 156 punten voor Checo op P2 en 137 punten voor Fernando Alonso op P3 moet hij echter wel oppassen dat hij niet terugzakt. De derde plaats in een uiterst dominante Red Bull-bolide? Dat zal zijn werkgever absoluut niet leuk vinden. Hij mag eigenlijk nog van geluk spreken dat Aston Martin de laatste races is teruggezakt en dat het verschil tussen Red Bull en de rest vaak relatief groot is.

Het doel van Perez dit jaar is dus simpel: tweede worden in het klassement, zorgen dat Red Bull de punten voor het constructeurskampioenschap heeft en ondertussen Verstappen helpen in het kampioenschap. Al is dat laatste niet echt nodig...

			© XPBimages
	© XPBimages

Ricciardo 'achter zich' houden

Met Daniel Ricciardo in het zitje van De Vries krijgt Perez er een extra uitdaging bij. Red Bull heeft meermaals aangegeven dat er vooralsnog niet echt een vervanger klaar staat voor Checo, mocht hij zijn slechte reeks voortzetten. Die is er binnenkort mogelijk wel met de Australiër weer terug in de F1.

Als Ricciardo zich kan bewijzen naast Yuki Tsunoda bij AlphaTauri en hij rijdt de sterren van de hemel, dan is een driver swap zeker geen onlogisch gevolg. Red Bull maakt er geen geheim van dat ze onder de indruk zijn van Daniel en het verleden leert ons ook dat de combinatie Verstappen-Ricciardo niet alleen lucratief is, maar ook vermakelijk voor sponsoren en fans.

Bovendien was Ricciardo vooralsnog de enige teamgenoot van Verstappen die enigszins in de buurt kwam van de prestaties van de Nederlander. Pierre Gasly, Alex Albon en nu ook Perez kwamen er niet aan tot nu toe...

Interne rust houden

Het laatste wat Perez moet doen, dat is een Monaco 2022-situatie creëren waardoor er onrust in het team wordt veroorzaakt. De eerste scheurtjes in de band tussen het Red Bull-duo zagen we in Brazilië, toen Verstappen Checo niet meer voor wilde laten gaan. Kan een keer gebeuren, maar niet te vaak.

Wie de meeste punten binnenhaalt voor een Formule 1-team, heeft logischerwijs iets meer te zeggen binnen het team. Verstappen heeft nu zeker die positie met acht overwinningen in tien races en een 100% vertrouwensband binnen het team. Een extra pitstop voor de snelste ronde? Als Verstappen zegt dat het kan, dan gebeurt het wel.

Dit zal hoogstwaarschijnlijk ook gelden voor de coureurskeuze. Als Verstappen zijn voorkeur uitspreekt over Ricciardo, bijvoorbeeld, dan zal dat ongetwijfeld meegenomen worden in de coureurskeuze. Zo lang Checo echter de rust binnen het team behoudt en Verstappen kan blijven winnen, is verandering niet echt nodig.

			© XPBimages
	© XPBimages

Racen!

Red Bull blijft een raceteam en wat een raceteam verwacht van haar coureurs is eigenlijk heel simpel: snel zijn, winnen en op het podium staan. Perez begon sterk aan het jaar met twee overwinningen en meerdere podiums en als hij dat weer doet, dan heeft het Oostenrijkse topteam niks te klagen.

Snel rijden, P1 of P2 pakken op zaterdag en dat doortrekken in de race. Of in ieder geval op het podium finishen. Dat zijn de doelen voor Checo. Als Red Bull 'gewoon' de bovenste twee plaatsen in het klassement behoudt, dan is er weinig reden om hem gedag te zeggen.

Ook interessant:

Red Bull zonder Verstappen bij lange na niet zo dominant

De F1 GP van Groot-Brittannië was een prooi voor Verstappen, maar eigenlijk ook voor McLaren. Is dat team terug? En hoe beoordelen Coronel, Dimmers en Mosterdijk het optreden van de Red Bull-coureurs die toch al onder het vergrootglas lagen?

Forbidden

Weddenschappen Sergio Perez

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

14 reacties

Viaplay

Unibet
x
Verstappen flirt met IMSA "Paar keer over gesproken"