Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wat vinden de coureurs van de mogelijke nieuwe F1-opzet?

Nu het gerucht de ronde doet dat het aantal vrije trainingen tijdens een GP-weekend wordt teruggebracht, mengen de F1-coureurs zich in de discussie over wat er veranderd zou kunnen worden.

Verschillende F1-coureurs hebben gesuggereerd dat de hoeveelheid vrije trainingstijd tijdens een GP-weekend zou kunnen worden verminderd. Na de kwalificatie en de GP zelf zijn er tijdens een typisch F1-raceweekend nog drie oefensessies van een uur, waarin coureurs en teams hun auto's kunnen afstellen en verschillende simulatieprogramma's kunnen doorlopen in aanloop naar de wedstrijd. F1-baas Stefano Domenicali zorgde vorige maand voor ophef door te suggereren dat hij het liefst alle vrije trainingen van een Grand Prix zou schrappen . Hoewel hij zijn opmerkingen later verduidelijkte en uitsloot dat de vrije trainingen helemaal geschrapt zouden worden, zei de Italiaan dat het verkeerd zou zijn om niet na te denken over manieren om de opzet van het raceweekend te veranderen om het groeiende publiek van de sport te blijven boeien. Gevraagd naar mogelijke veranderingen in de startvolgorde, vertelden verschillende coureurs de media, waaronder RacingNews365 , dat de hoeveelheid trainingstijd tijdens een weekend zou kunnen worden verminderd.

Coureurs denken na over minder vrije trainingen

"Vanuit rijtechnisch oogpunt is het zeker niet nodig om drie sessies te houden", aldus Pierre Gasly. "Het is altijd leuk, je kunt werken aan kleine details van de auto en echt proberen de balans van de auto voor het weekend te vinden, maar over het algemeen denk ik dat twee sessies meer dan genoeg is voor ons." Nyck de Vries, dit jaar debuterend als vaste rijder in de F1, merkte op dat verschillende junior raceklasses slechts één trainingssessie hebben en stelde voor om dat ook in de F1 toe te passen. "Ik denk dat we in alle junior-series gewend zijn aan slechts één vrije training, dus ik denk dat we met minder kunnen volstaan", zei de Nederlander. De dit seizoen teruggekeerde F1-coureur Nico Hulkenberg, een veteraan met 184 Grand Prix-starts, zei dat hij heeft genoten van de kortere trainingstijd in de junior series. "Ik vond het destijds wel leuk om maar dertig minuten training te hebben in de Formule 2 en dan in de kwalificatie te worden gegooid. Ik denk dat het een kwestie van persoonlijke voorkeur en mening is." Logan Sargeant, een andere debutant, vond dat de huidige hoeveelheid F1-trainingen buitensporig is. "Ik denk dat drie sessies zeker veel is, vooral als je uit de F2 komt, waar je veel eerder risico's moet nemen", zei de Amerikaan. "Als rookie vind ik het niet erg om er twee of drie te hebben, maar voor de toekomst denk ik niet dat drie nodig is."

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi