Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wat we tot nu toe hebben geleerd van Red Bull en de andere teampresentaties

In de eerste 'onthullingsweek' hebben vier van de tien Formule 1-teams haar bolide voor komend seizoen gepresenteerd, waaronder ook Red Bull. Dit is wat we tot nu toe te weten zijn gekomen over de auto's.

Haas, Red Bull, Aston Martin en McLaren hebben, in deze volgorde, haar Formule 1-bolide voor komend seizoen gepresenteerd aan het grote publiek. Sommige teams proberen zo min mogelijk te delen voordat de testdagen in Barcelona beginnen, anderen onthulden al heel wat details over het strijdmateriaal van komend seizoen. Voor de eerste onthullingen werd gedacht dat alle bolides veel op elkaar zouden gaan lijken, maar na de eerste presentaties blijkt dat er duidelijke verschillen zijn tussen de eerste vier auto's, al weten we van Haas en Red Bull nog vrij weinig. Wat valt op bij de eerste vier presentaties?

Haas komt met 'halve presentatie'

Haas was het allereerste F1-team dat haar 'bolide' voor komend seizoen onthulde. De presentatie van de Amerikaanse renstal was echter niet heel spectaculair. De fans kregen een render voorgeschoteld van de bolide, waarop te zien is dat deze verschilt van het standaard FIA-model. De sidepods van de Haas lijken relatief breed en de achterkant van de bolide is veel smaller, maar de kans is aanzienlijk dat de échte bolide van Mick Schumacher en Nikita Mazepin erg zal verschillen van het digitale model wat we deze week hebben gezien. Wel werd de livery van de bolide alvast gepresenteerd: wit, blauw en rood, niet geheel toevallig net als vorig jaar de kleuren van de Russische vlag.

Red Bull houdt kaarten compleet tegen de borst

Ook Red Bull wilde niet teveel prijsgeven tijdens de presentatie van de RB18. Sterker nog, bij de renstal van Max Verstappen en Sergio Perez werd een bolide gepresenteerd die bijna identiek is aan het standaard FIA-model. De renstal houdt de kaarten dus nog compleet tegen de borst. Het was dus meer een 'livery reveal' van Red Bull, met als grootste verrassing een megadeal met Oracle , waardoor het team nu door het leven gaat als Oracle Red Bull Racing. Het bedrijf krijgt een aantal prominente plekken op de RB18, zoals op de achtervleugel en de zijkant van de auto. Voor de rest blijft het uiterlijk van de auto nagenoeg hetzelfde als voorgaande jaren.

3M4xOyI8N9A

Aston Martin trakteert de F1-fans op een échte bolide

De echte pret begon op donderdag, toen Aston Martin als eerste Formule 1-team haar daadwerkelijke 2022-bolide presenteerde. De Britse renstal was verrassend transparant met het onthullen van de AMR22, die een dag later gelijk kilometers maakte op Circuit Silverstone. Gelijk vielen er enorme verschillen op ten opzichte van de Haas-bolide en het standaardmodel van Red Bull. Vierkante luchtinlaten van de sidepods vielen gelijk op, evenals de outlets bovenop deze sidepods. Naast meerdere verschillen bij bijvoorbeeld de voorvleugel en de vorm van de auto, veranderde ook de livery van de Aston Martin-bolide.

nkqUr-wJDNE

Ook McLaren deelt wat interessante details

Ook McLaren kwam met een presentatie van haar daadwerkelijke 2022-bolide. De MCL36 verschilt enorm van de Aston Martin-bolide, ondanks dezelfde Mercedes-motor die achterin ligt. Het uiterlijk verandert ook: McLaren zal komend seizoen rijden met de zeer geliefde 'Gulf-livery' en de daarbij horende blauwe tinten. Daarnaast zien we dat de Formule 1-teams genoeg ruimte hebben voor eigen interpretatie, want de renstal van Daniel Ricciardo en Lando Norris komt met een pull-rod design aan de voorkant van de bolide. Dit is al jaren niet meer gebruikt in de F1, maar maakt dus dit seizoen haar terugkeer.

ufECTrZqtm0

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"