Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wedstrijdleider legt uit waarom Max Verstappen een straf ontliep tijdens GP Australië

Max Verstappen lag tijdens de GP van Australië korte tijd op een vijfde positie voor Fernando Alonso. Lang duurde dit niet, want de Nederlander had de Spanjaard ingehaald onder geel.

Om de gestrande bolide van Romain Grosjean weg te halen werd een Virtual Safety Car (VSC) ingezet. Gedurende de duur hiervan moeten coureurs van het gas af en krijgen ze een delta per sector mee waarbinnen ze moeten blijven. Doordat de snelheid tijdens de VSC lager ligt is het een ideaal moment om een pitstop te maken. Fernando Alonso maakte zijn enige stop en kwam gelijktijdig met Verstappen terug de baan op. De Nederlander ging uiteindelijk nipt voor Alonso de eerste bocht in. Uiteindelijk bleek dat de McLaren-coureur op het meetpunt net voor Verstappen lag. Minder dan één tiende van een seconde. Normaal gesproken geeft de wedstrijdleiding dan een straf voor het inhalen onder een gele vlag situatie, maar deze keer was wedstrijdleider Charlie Whiting coulant.

Red Bull twijfelde of de actie van Verstappen legaal was en vroeg Whiting of Verstappen voor lag op Alonso op het bewuste moment. "Red Bull vertelde ons dat ze dachten dat Fernando voor Max lag en vroegen mij om dat te controleren. Wij hebben dit daarom onderzocht en uiteindelijk bleek dat Alonso één tiende voor Verstappen lag."

Whiting toonde zich coulant omdat een dergelijk klein verschil niet met het blote oog waarneembaar is. Het team van Red Bull verzocht Verstappen daarop om Alonso voorbij te laten en zo werd de situatie zonder straf opgelost. "Als het niet duidelijk is voor de coureurs, dan is het niet eerlijk om ze te bestraffen", legt Whiting uit.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"