Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

Wie is de beste McLaren-coureur? "Wat die gozer heeft laten zien, is ongekend"

Lando Norris werd in 2023 uitgedaagd door een nieuwe teamgenoot, Oscar Piastri. De twee zijn duidelijk aan elkaar gewaagd en dat maakt het moeilijk om in te schatten wie de meeste kans heeft op succes in de toekomst.

Norris Piastri Singapore
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Eén van de sterkste rijdersparen van de Formule 1 in 2023 was bij McLaren te vinden. Lando Norris kreeg rookie Oscar Piastri als teamgenoot en ondanks dat de Brit inmiddels zijn vijfde seizoen in de koningsklasse reed, wist Piastri het hem af en toe flink lastig te maken. De jonge Australiër won de sprintrace van Qatar en werd uitgeroepen tot 'Rookie of the Year'.

Liet dit resultaat dan doorschemeren dat er meer 'bite' zit bij rookie Piastri dan bij Norris? RacingNews365 vroeg het aan voormalig Formule 1-coureur Giedo van der Garde, die er niet helemaal over uit is: "Ja en nee. Ik vind Norris in races, in inhaalacties, als hij van achteren moet komen, weergaloos. Als hij op kop ligt en het gevecht moet aangaan (paar races voor het einde met Max Verstappen, red.), dan liet hij hem wel heel erg snel weer voorbij. Zo van: 'kom maar', net een open deur."

"Dan gaat hij echt races winnen"

Soms gooit Norris dus de handdoek wel erg makkelijk in de ring: "Hij moet soms iets meer in de fightmodus gaan zitten. Iets meer laten zien wat hij waard is."

Geef Lando een competitieve auto, en hij zal nog meer kunnen laten zien, denkt Van der Garde. "Ik denk dat hij nu op het punt is dat hij echt aan het wachten is tot hij een hele goede auto heeft. En als hij eenmaal een goede auto heeft, dan denk ik dat hij echt races gaat winnen. En als hij eenmaal in die flow komt, en nog meer vertrouwen krijgt, dat hij echt nog meer kan laten zien."

"Een kwalificatiebeest, niet normaal"

Naast Norris heeft rookie Piastri en uitstekend seizoen gereden. Met als hoogtepunt, een sprintrace-overwinning. "Ik roep het al jaren: Eén van de grootste talenten die we afgelopen jaren hebben gehad. Ik denk dat McLaren een mega-zet heeft gemaakt om hem binnen te halen en heel lang vast te leggen."

"Dat is één van de beste keuzes van Zak Brown geweest. En terecht rookie van het seizoen. Wat die gozer heeft laten zien, is ongekend. Een kwalificatiebeest, niet normaal. Maar ook in de races werd hij steeds beter en beter. Je moet niet vergeten dat hij er een jaar lang uit heeft gelegen. En het kost tijd om weer ritme op te bouwen en te zorgen dat je er weer staat", zo prijst Van der Garde de rookie. "Zeker petje af voor wat hij dit jaar heeft laten zien."

Bovendien heeft Piastri afgelopen seizoen ook Norris in een bepaald opzicht beter gemaakt. Wat dit is geweest, hoor je in onderstaande video.

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'