Wie is George Russell, de nieuwste aanwinst van de Formule 1?

12 okt. 2018 12:15 René Oudman 2 reacties
Zijn naam zat al een tijdje in de koker, de kans dat hij zijn opwachting in de koningsklasse zou mogen maken werd steeds groter. Op vrijdagochtend werd het nieuws eindelijk officieel naar buiten gebracht: George Russell is vanaf 2019 een Formule 1-coureur. Maar wie is George Russell eigenlijk?

George Russell werd op 15 februari 1998 geboren in het Engelse King’s Lynn en is zodoende op dit moment 20 jaar oud. Als rijder van het befaamde ART Grand Prix gaat de Brit met nog één raceweekend voor de boeg aan de leiding in het prestigieuze Formule 2-kampioenschap.

De kans dat Russell de F2-titel in Abu Dhabi, daar waar in het voorprogramma van de Formule 1 de laatste twee races van het jaar worden gereden, lijkt bijzonder groot. Russell heeft 37 punten voorsprong op naaste rivaal Alexander Albon, waar er nog 48 punten te verdelen zijn. Lando Norris, de nieuwe rekruut van McLaren, staat 51 punten achter en kan de titel zodoende vergeten.

Russell is sinds 2014 te bewonderen in formulewagens. Zoals gebruikelijk moest hij eerst zijn sporen verdienen in de karting, om op te kunnen stappen. Via de Formule Renault 2.0 en de Formule 4, waar aansprekende resultaten worden geboekt, komt Russell in de Formule 3 terecht. In 2015 is hij de beste rookie na Charles Leclerc, in 2016 vestigt hij zijn naam definitief door derde te worden achter Lance Stroll en Maximilian Günther.

Mercedes volgt de carrière van Russell op de voet en besluit hem kort na de jaarwisseling in 2017 een contract aan te bieden. Toto Wolff behartigt vanaf dat moment de belangen van Russell, die hij onderbrengt in de GP3 Series. Russell doet precies wat van hem verwacht wordt door in 2017 de GP3 Series dominant op zijn naam te schrijven. In de tussentijd mag hij voor de eerste keer proeven aan een Formule 1-bolide, als hij tijdens de in-season test op de Hungaroring achter het stuur van een zilverpijl plaatsneemt.

Na het veroveren van de GP3-titel is er natuurlijk eigenlijk maar één klasse waar de Brit naar toe kan: werkgever ART Grand Prix promoveert hem naar de Formule 2. Aldaar moet Russell even zijn draai vinden, maar als het raak is, ontpopt de schoonbroer van Nyck de Vries zich direct tot een van de belangrijkste spelers van het veld. Tot dusver won Russell zes wedstrijden, waar er nog zoals bovengenoemd nog twee op het programma staan.

George Russell wordt de 144ste Brit die aan de start van een Formule 1-race verschijnt, hij vormt met Lewis Hamilton en Lando Norris volgend jaar het drietal dat de Union Jack vertegenwoordigd.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen