Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Wie was de beste wingman van 2021: Perez of Bottas?

Wie was de betere 'tweede man' in 2021, Sergio Perez of Valtteri Bottas? De meningen hierover zijn verdeeld. Max Verstappen heeft mede door Perez de coureurstitel gewonnen, maar Mercedes ging er dankzij Bottas vandoor met de constructeurstitel. Wie deed het beter in 2021? We zetten de feiten voor je op een rijtje.

Bottas Perez Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Welke coureur was de perfecte nummer twee in 2021, Sergio Perez of Valtteri Bottas? Beide coureurs waren onmisbaar in het gevecht om de wereldtitels. Perez speelde een cruciale rol in het gevecht tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton om de coureurstitel, terwijl Bottas ervoor zorgde dat Mercedes op de eerste plaats eindigde in de constructeursstand.

Vanzelfsprekend zijn beide kampen lovend over hun eigen coureur en wat minder enthousiast over de ander. Zo vond Mercedes-wereldkampioen Nico Rosberg dat 'Valtteri het beter heeft gedaan dan Perez' en liet Red Bull-adviseur Helmut Marko weten dat 'Bottas een loser is qua inhaalacties'. Om een beeld te krijgen van wie nou écht beter was in 2021 kijken we puur naar de statistieken en feiten.

Bottas en Perez: kwalificatie versus race

Terwijl Hamilton en Verstappen vrijwel elke race vooraan de grid stonden na een sterke kwalificatie, ging het bij Bottas en Perez iets minder goed. Het gemiddelde kwalificatieresultaat van de 'nummers twee' liggen een stuk lager dan die van de titelkandidaten. Ook het finishresultaat ligt logischerwijs wat lager dan de wereldkampioen en de vice-wereldkampioen, zo is in onderstaande tabel terug te zien.

Resultaten Red Bull en Mercedes in 2021

Pos. Coureur Gem. kwalificatieresultaat Gem. startpositie Gem. finishpositie WK-punten
1 Lewis Hamilton 2,14 3,09 2,86 387,5
2 Max Verstappen 2,82 2,86 1,84 395,5
3 Valtteri Bottas 3,77 5,59 5,00 226
4 Sergio Perez 6,41 4,41 6,60 190

Is Bottas een 'loser'?

Bottas mag volgens Marko een 'loser' zijn als we kijken naar zijn inhaalacties, maar de teamgenoot van Hamilton finisht gemiddeld hoger dan waar hij start. Het zijn echter kleine verschillen met een gemiddelde startpositie van 5,59 en een finishpositie van 5. Opvallend is dat Bottas in de kwalificatie veel sterker is, maar zijn gemiddelde startpositie veel lager ligt. Dit heeft onder meer te maken met maar liefst vijf motorwissels en de daarbij horende gridstraffen.

En dat is dan ook weer precies waar Sergio Perez van profiteert, gezien zijn gemiddelde startpositie (4,41) ten opzichte van zijn kwalificatieresultaat (6,41). Waar Bottas de race vaak twee plaatsen lager moet starten dan zijn kwalificatieresultaat, begint Perez op zondag twee plaatsen dichter bij de voorkant van de grid.

Wat opvalt, is dat de Mexicaan tijdens de race juist weer terugzakt. Perez verliest gemiddeld twee plaatsen op zondag, al blijft zijn kwalificatieresultaat en zijn finishpositie nagenoeg hetzelfde. Puur gekeken naar de statistieken is Bottas de betere coureur tijdens de kwalificatie én in de race. Daarnaast heeft hij ruim dertig WK-punten meer gescoord dan de tweede man van Red Bull.

Perez onmisbaar in kampioenschap Verstappen

'Je bent zo goed als je laatste wedstrijd' is een bekend gezegde in de sportwereld. Perez kan zich hier vast in vinden, want zijn belangrijkste bijdrage aan het team verrichte hij tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. De Mexicaan zorgde er door ijzersterk verdedigingswerk voor dat de voorsprong van Hamilton op Verstappen als sneeuw voor de zon verdween. Het dichten van het gat tussen de twee bleek cruciaal.

Hamilton had hierdoor namelijk geen vrije pitstop meer op Verstappen na de crash van Nicholas Latifi. Had hij deze wel, dan waren zijn kansen op de overwinning en dus de titel enorm gestegen. Perez heeft met deze ene actie dus een enorme bijdrage geleverd aan Verstappens wereldtitel. Zoals Christian Horner meermaals zei: "De prestige ligt bij de coureurstitel, het geld bij de constructeurs".

Voor beide coureurs is dus wat te zeggen over 'wie er beter was'. In WK-punten en finishpositie is Bottas feitelijk de betere coureur geweest in 2021. Dit leverde Mercedes ook de constructeurstitel. Perez heeft zichzelf echter bewezen bij Red Bull, waardoor beide partijen tevreden zullen zijn.

Ook interessant:

Formule 1-seizoen van 2022 gratis te zien bij KPN, korting bij Ziggo

Vanaf 2022 valt de Formule 1 te volgen bij streamingdienst Viaplay. Deze dienst valt ook via KPN of Ziggo af te sluiten. Benieuwd naar de kosten voor bestaande en nieuwe klanten? Die check je in de video hieronder!

Praat mee!

Viaplay
x
Max vs. Lewis F1-fans wijzen zeer verrassende schuldige aan bij clash tussen Verstappen en Hamilton