Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wie wordt de volgende Italiaanse Ferrari-coureur? Dit zijn de kanshebbers

Italië moet het al ruim tien jaar stellen zonder racende landgenoot bij Ferrari. En wie het volk kent, weet dat het pijn doet. Deze coureurs maken de meeste kans op een zitje bij de Scuderia.

Giancarlo Fisichella was in 2009 de laatste Italiaan die tijdens een Grand Prix in actie kwam voor Ferrari. Antonio Giovinazzi is momenteel de enige Italiaan in de Formule 1 en voor degene voor hem moeten we terug naar 2011 toen Vitantonio Liuzzi kansloos achteraan reed in een HRT. Het is momenteel niet geweldig gesteld met het Italiaanse contingent in de F1. Maar gelukkig komt er wat talent aan. Wij leggen de kanshebbers langs de meetlat.

Antonio Giovinazzi

Giovinazzi staat momenteel onder contract bij Ferrari, en daarmee heeft hij een voorsprong ten opzichte van de andere kandidaten. Hij rijdt zijn rondjes inmiddels echter voor een derde jaar op rij voor Alfa Romeo en heeft daar nog geen onuitwisbare indruk achtergelaten. Kimi Raikkonen is hem nog steeds de baas en hij werd gepasseerd door Ferrari als vervanger voor Sebastian Vettel. Oordeel : Als zijn prestaties niet drastisch verbeteren, lijkt de kans miniem dat Gio ooit voor de Scuderia zal uitkomen.

Matteo Nannini

De neef van oud Formule 1-coureur Alessandro Nannini schiet als een raket door de juniorklassen heen. Hij behaalde in 2019 het Formule 4 kampioenschap van de Verenigde Arabische Emiraten, reed afgelopen jaar in de Formule 3 en debuteert dit seizoen in de Formule 2. De resultaten in de F3 zijn echter niet om over naar huis te schrijven. Hij behaalde slechts een podium. Maar zijn leeftijd spreekt in zijn voordeel, hij is pas 17 jaar oud. Dit jaar in de Formule 2 kan hij gebruiken om aan de klasse te wennen, maar volgend jaar moet hij om het kampioenschap meedoen om kans te maken op de Formule 1. Oordeel : Hij heeft zijn achternaam mee en dat doet het vaak goed in Italië. Maar hij zal zich nog flink moeten ontwikkelen. Op dit moment een kleine kans dus.

Gabriele Mini

16 jaar oud en in je eerste jaar met overmacht kampioen worden in de Italiaanse Formule 4, de hoogst aangeschreven in zijn soort. Gabriele Mini deed het. Natuurlijk is het nog vroeg in zijn loopbaan, maar voor Mini lijkt een grote toekomst weggelegd. De manier waarop hij koel met zijn teamgenoten afrekende, maakte indruk op veel teambazen. Dit jaar maakt hij de overstap van Prema naar ART in de Regionale Formule 3. Daar wordt hij meteen gerekend tot een van de grote kanshebbers. Oordeel : Uiterst koele en razendsnelle Italiaan. Heeft verrassend genoeg nog geen plek in de Ferrari Driver Academy, maar dat ligt meer aan Mini en zijn entourage (denk aan manager Nicholas Todt) die hun opties open willen houden. Lijkt voorbestemd voor een zitje bij Ferrari.

Francesco Pizzi

Pizzi werd net als Nannini kampioen in de Formule 4 van de Verenigde Arabische Emiraten. Dit seizoen was hij in de Italiaanse F4 de grootste uitdager van landgenoot Mini. Uitkomend voor het Nederlandse Van Amersfoort Racing eindigde hij op respectabele afstand, maar vóór Mini's teamgenoten die ook beschikten over een wagen van Prema, de beste van het veld. Pizzi zal zich komend seizoen waarschijnlijk weer kunnen meten met zijn rivaal in de Regionale Formule 3. Oordeel : Lijkt net wat minder natuurlijk talent te hebben dan Mini, al is het nog te vroeg om daar zeker van te zijn. Komend jaar gaat veel duidelijk maken. Heeft betere kaarten dan Nannini en is pas 16 jaar oud.

Enzo Trulli

Wederom een coureur met een bekende naam. Enzo is de zoon van ex Formule 1-coureur Jarno Trulli. De jonge Enzo maakte eerder deze maand zijn debuut in het bij Italianen populaire Formule 4-kampioenschap van de Arabische Emiraten. Hij won tot op heden twee races en vecht een felle strijd uit met het Nederlandse talent Dilano van't Hoff. Later dit jaar gaat hij in de Spaanse Formule 4 rijden, een klasse die aan een opmars bezig is. Saillant detail: hij komt daar uit voor FA Racing, het team van Fernando Alonso. Oordeel : Trulli maakt een vliegende start in de single-seaters. Toch is het een paar races in zijn loopbaan nog te vroeg om te zeggen of hij de F1, laat staan Ferrari kan bereiken. Zijn seizoen in de Spaanse Formule 4 zal meer duidelijkheid verschaffen.

Extra : Kimi Andrea Antonelli heeft een reputatie die hem vooruit is gesneld. De 14-jarige coureur domineert regelmatig in de kartsport en staat onder contract bij Mercedes F1 als junior. In november brak hij echter een been en een voet in het Karting World Championship. Hij testte wel al Formule 4-materiaal.

Viaplay
x
Live Sprintrace Formule 1 GP China 2024