Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wie zijn de nieuwe wedstrijdleiders van de Formule 1?

Nadat de FIA afscheid nam van Michael Masi als wedstrijdleider van de Formule 1 stelde men een tweetal nieuwe wedstrijdleiders aan. Maar wie zijn deze Niels Wittich en Eduaro Freitas?

Vanaf 2022 zal de Formule 1 twee vaste wedstrijdleiders hebben die zullen rouleren. Niels Wittich en Eduaro Freitas vervangen daarmee tezamen Michael Masi, die de controverse rond de Grand Prix van Abu Dhabi dus niet in zijn bestaande functie heeft overleefd. De FIA zoekt een andere functie voor hem binnen de Formule 1. Maar wie zijn de nieuwe namen? Hoewel, nieuw... ze hebben beiden de nodige ervaring voor wat betreft het leiding geven aan races.

Niels Wittich

Wittich deed vooral in het Duitse DTM-kampioenschap en de Formule E ervaring op als wedstrijdleider. In 2022 zou zijn betrokkenheid bij de Formule 1 altijd al toe hebben genomen. Hij zou plaatsvervangend wedstrijdleider onder Masi zijn geworden als de Australiër niet de wacht was aangezegd. In die rol zou hij hoofdverantwoordelijke zijn geweest tijdens de Formule 2- en Formule 3-races. Nu echter zal hij gedurende de helft van het aantal Formule 1-races dus wedstrijdleider zijn in de koningsklasse.

Eduaro Freitas

De rest van de races neemt Eduaro Freitas voor zijn rekening. Hij kan terugvallen op twintig jaar ervaring als wedstrijdleider van de FIA, een functie die hij voor het eerst in 2000 op zich nam in het FIA GT-kampioenschap. Via het European Touring Car Championship kwam hij uit bij het World Endurance Championship, waarbij hij onder andere de scepter zwaaide tijdens de 24 uur van Le Mans. Freitas is eerder ook wedstrijdleider geweest in zowel de European- als American Le Mans Series en als back up voor Masi mocht hij ook al een aantal keer aan de Formule 1 proeven.

Herbie Blash

Een oude bekende keert terug. Niet als wedstrijdleider, maar wel als adviseur van zowel Wittich als Freitas. Blash was de plaatsvervangend wedstrijdleider onder Charlie Whiting, de geliefde wedstrijdleider die na zijn overlijden in 2019 werd vervangen door Masi. Blash vervulde die rol van 1995 tot en met 2005, om vervolgens aan de slag te gaan als raadsheer voor Yamaha motoren. Nu keert hij in zekere zin dus terug uit zijn Formule 1-pensioen. Zijn kennis en ervaring moeten het leidinggevende tweetal versterken.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"