Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Williams

Williams blij met P7: "Dat helpt wel als ik om 100 miljoen dollar extra vraag"

Williams, het team dat ooit de Formule 1 domineerde, had het de laatste jaren ontzettend zwaar. Sinds de komst van een nieuw management lijkt daar echter stilletjes aan verandering in te komen. Het Britse raceteam finishte dit seizoen als zevende bij de constructeurs en dat is het begin van de wederopstanding, stelt teambaas James Vowles.

XPB 1257149 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Voorafgaand aan de seizoensfinale konden nog vier teams de zevende plaats in het kampioenschap claimen: Williams, AlphaTauri, Alfa Romeo en Haas. Williams trok uiteindelijk aan het langste eind en haalde daarmee zo'n negen miljoen dollar aan prijzengeld binnen. Teambaas James Vowles is blij met de zak poen die zijn team ontvangt, maar legt uit dat de zevende plaats véél meer betekent voor de Britse formatie.

"Het belangrijkste is waarschijnlijk dat het voor een fundering zorgt binnen het team - dat ze nu iets hebben om op voort te bouwen," vertelt hij Autosport na afloop van de GP van Abu Dhabi. Vowles is zich ervan bewust dat hoger eindigen in de ranglijst ook nadelen met zich meebrengt, onder andere door de budgetcap. Hij maakt zich daar echter niet druk om. Ook het prijzengeld is hij niet zo mee bezig. "Die financiën en het verlies van windtunneltijd maken we ons niet zo veel zorgen om. Wat ik belangrijker vond, is dat ons team op zou staan en zou zeggen: 'dit is het begin van onze reis.' Dit is de standaard en we kijken alleen nog maar vooruit."

Waar de negen miljoen dollar prijzengeld Williams niet direct gaat helpen een topteam te worden in 2024, helpt het wel mee in het lospeuteren van extra investeringsgelden bij teameigenaar Dorilton Capital, vertelt Vowles openhartig. Middels de zevende plaats - en de extra verkregen miljoenen - laat het team uit Grove zien dat er een stijgende lijn in prestaties is, iets dat Dorilton vertrouwen geeft. "Ik ben altijd heel open over het feit dat het team tientallen miljoenen verlies lijdt. Het helpt om extra geld op de bankrekening te ontvangen. Dit alles helpt me wel als ik achter de schermen om honderd miljoen dollar extra vraag."

Vowles had geen moment stress ondanks miljoenengevecht

Ondanks dat Williams in Abu Dhabi flinke concurrentie had van AlphaTauri - Yuki Tsunoda startte op de zesde plek en finishte als achtste - hield Vowles zijn zenuwen goed onder controle in de oliestaat, zo legt hij uit. "Ik word gek genoeg niet nerveus tijdens races, ook al is Netflix in de buurt. Al voor de race begon besloot ik het volgende: 'wat er ook gebeurt, ik ben trots op wat we hebben bereikt", aldus Vowles.

De Williams-teambaas sluit af: "We moeten niet vergeten dat we eerder gestopt zijn met het doorontwikkelen van de auto dan onze concurrenten. Om dan alsnog zevende te worden met een paar punten verschil zegt mij dat we - A - de juiste beslissingen hebben genomen en - B - enorm goed hebben samengewerkt om te komen waar we nu zijn. We kunnen niet negeren dat AlphaTauri in deze race beter was dan wij. Om voor hen te finishen (in het kampioenschap, red.) is een trots moment voor mij."

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull gaan de lat in 2024 nog hoger leggen

Daar is 'ie weer! De nieuwste RN365 F1-podcast met Joris Mosterdijk en Tom Coronel. Deze week blikken we terug op de GP van Abu Dhabi, het bizarre seizoen van Max Verstappen en nog veel meer! Check de podcast hieronder in de audioplayer.

Formule 1 GP Abu Dhabi 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
FIA CEO FIA legt functie neer