Williams-kopstuk: "Stroll heeft Formule 1-debuut te vroeg gemaakt"

19 dec. 2018 14:00 René Oudman 0 reacties
Ook al is Lance Stroll nog maar 20 jaar oud, de Canadees heeft inmiddels al 41 Grand Prix-starts in de Formule 1 achter zijn naam staan. De jongeling werd begin 2017 voor de leeuwen gegooid als tweede rijder van Williams. Voorheen had Stroll nog maar drie seizoenen in de autosport afgewerkt. De technisch directeur van Williams, de ervaren Paddy Lowe, vermoedt dat Stroll te vroeg in zijn leven aan het F1-avontuur is begonnen.

Het debuutjaar van Stroll ging met vallen en opstaan. De Canadees noteerde enkele hoopgevende resultaten, met als hoogtepunt de derde plaats tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan. Meermaals kwam Stroll echter negatief in het nieuws, door roekeloos rijgedrag of het maken van domme fouten.

"Waarschijnlijk is Lance iets te jong begonnen in de Formule 1", vertelt Lowe in gesprek met RACER. "Er zijn een aantal argumenten om dat te onderbouwen, maar ik denk al met al dat het beter zou zijn geweest als hij nog een jaartje had gewacht. Wellicht was hij dan beter voorbereid geweest. In 2017 heeft Lance het ongekend lastig gehad, maar we hebben hem in de winterstop van vorig jaar een grote stap zien zetten. Dit jaar was hij veel sterker dan vorig jaar, vooral in de kwalificatie. Bovendien heeft Lance veel meer vertrouwen gekregen, dat heeft zich uitbetaald in goede resultaten."

In 2017 moest Stroll het onderspit delven ten opzichte van zijn meer ervaren teamgenoot Felipe Massa. Het kwalificatieduel werd duidelijk in het voordeel van de Braziliaan beslist: in de negentien keren dat beide rijders tegelijkertijd deelnamen aan een kwalificatie, eindigde Massa zeventienmaal voor Stroll. Dit jaar waren de cijfers al iets bemoedigender voor Stroll, al moest de Canadees het wederom afleggen. Debutant Sergey Sirotkin versloeg zijn stalmaat met 12-8.

Werkgever Williams had in 2018 te kampen met een ondermaats presterende wagen. Stroll scoorde uiteindelijk slechts zes punten, Sirotkin kwam niet verder dan één schamel puntje. De Britse stal eindigde als tiende en laatste in het constructeurskampioenschap. Stroll zal volgend jaar niet meer in het wit-blauw van Williams te bewonderen zijn: hij maakt de overstap naar Force India/Racing Point, het team waarvan zijn vader eigenaar is.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen