© Williams F1

Nieuwsoverzicht

'Williams krijgt nu de rekening gepresenteerd van keuze voor twee paydrivers'

18 mei 2018 17:15 Koen Bakker 0 reacties
Marc Surer uit stevige kritiek op het team van Williams. De Britse F1-renstal verschijnt dit seizoen aan de start met paydrivers Lance Stroll en Sergey Sirotkin. Volgens Surer brengen ze wel geld mee, maar bezorgen ze geen successen.

'Paydriver nemen geld mee, maar scoren geen punten'

Voormalig F1-coureur Marc Surer vindt het een slechte keuze van Williams dat het dit jaar uitkomt met twee paydrivers. Stroll en Sirotkin brengen miljoenen mee, maar kosten het team van Williams meer dan ze opleveren. Williams bezet momenteel de laatste positie in het WK met slechts vier punten en Lance Stroll en Sergey Sirotkin zijn elke Grand Prix achteraan terug te vinden. Slechts een keer drongen beide coureurs door tot Q2, namelijk in Azerbeidzjan.

Niet alleen sportief zijn paydrivers een slechte keuze, maar ook commercieel gezien. Surer laat aan Motorsport-total weten dat sponsoren afhaken door de rijderskeuze van Williams.

 "Als je goed presteert en opvalt willen veel partijen met je onderhandelen over een eventuele samenwerking. Een paydriver brengt misschien tien miljoen in het laatje, maar scoort geen punten. Met paydrivers verlies je dus veel meer geld."

Als voorbeeld noemt Surer het grote talent Charles Leclerc van Sauber. "Dat is iemand die op regelmatige basis punten gaat pakken voor Sauber. Als je zo'n coureur hebt dan willen sponsoren ook met je praten. Alleen als Stroll en Sirotkin in je auto rijden, dan biedt geen enkele sponsor zich aan."

Claire Williams, teambaas van de F1-renstal van Williams vindt de term paydriver een negatieve lading hebben. Het woord zou geen recht doen aan de kwaliteiten van haar coureurs: "Veel coureurs nemen een zak met geld mee. Alleen omdat bepaalde coureurs goed presteren en populair zijn ziet niemand ze als paydriver."

Williams noemt als voorbeeld Fernando Alonso, Michael Schumacher en Ayrton Senna, die allen een individuele sponsor hadden. "Iedereen weet dat teams veel geld nodig hebben om te kunnen racen. Als je een beetje competitief wil zijn, heb je een goed budget nodig. Het team wordt beter er uiteindelijk beter van als er een bepaalde hoeveelheid geld wordt meegenomen door de coureurs."

Dat er in de Formule 1 veel geld circuleert is bekend, maar volgens Williams draait niet alles om geld in de hoogste autosportklasse. "Daarom moet een coureur naast geld ook talent hebben."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen