Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
James Vowles

Williams staat voor zware opgave met 'beschadigde' Sargeant: "Maar hebben hem nodig"

Williams moest tijdens de Grand Prix van Australië een keuze maken die geen enkel team wil maken: welke coureur stapt er in de enige overgebleven auto? Teambaas James Vowles koos voor Alex Albon en dat zorgt voor een moeilijke situatie bij zijn teamgenoot Logan Sargeant.

Sargeant Australia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Alex Albon knalde tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Australië hard de muur in en al snel werd duidelijk dat hij ook de tweede oefensessie moest missen. Maar de auto van Albon was zo zwaar beschadigd dat die auto niet meer kon worden ingezet tijdens het weekend in Melbourne. En dus moest de keuze worden gemaakt: wie gaat er verder namens Williams, Albon of zijn teamgenoot Logan Sargeant?

Uiteindelijk werd besloten dat de Amerikaan zijn auto moest afstaan, ook al trof hem geen blaam. Hij maakte geen fout, maar teambaas James Vowles zag dat het team uit Grove met Albon in de auto een grotere kans maakte op zeer belangrijke punten. Sargeant liet eerder al weten dat het 'voor zover ik het me kan herinneren het moeilijkste moment uit mijn carrière' is. De teambaas van Williams ziet ook in dat het zelfvertrouwen van de Amerikaan een flinke knauw heeft gekregen.

"Het is heel erg moeilijk om dat zelfvertrouwen terug op te bouwen", aldus Vowles tegenover onder meer RacingNews365. "Je hebt te maken met een topatleet die niets anders doet dan wat ik van hem heb gevraagd dit jaar. Hij heeft in 2024 nog geen enkele fout gemaakt en toch heb ik hem uit de auto gehaald. En dat gaat je vertrouwen schaden, of jij nu in de auto zit of Logan."

'Vreemde teamsport'

Vervolgens gaat Vowles in op hoe hij met Sargeant is omgegaan nadat de Amerikaan het nieuws te horen kreeg. "Een van de methodes die ik heb toegepast, is dat ik structuur heb aangebracht. Ik heb met hem gepraat over zijn sterke en zwakke punten, evenals over hulp en ondersteuning voor zijn omgeving om hem zo vooruit te helpen. Als een coureur dan weer in de auto stapt, wat voor hem in Japan zal zijn en hij eindigt heel dicht achter Alex, dan zul je zien dat het vertrouwen sowieso weer terugkomt bij hem." Al is het nog niet helemaal zeker dat het chassis dan al gerepareerd is.

De teambaas van Williams vervolgt: "En de tweede boodschap voor hem is de volgende. Hij begrijpt dat dit een teamsport is, maar wel de vreemdste teamsport ter wereld. Je hebt twee coureurs, maar het is dus een teamsport. Dat begrijpt hij en een van mijn reflecties is, is dat ik nog lang niet zo volwassen was als hij nu is op deze leeftijd. Hij is er gefrustreerd over, omdat hij op het hoogste niveau wil presteren. Maar hij begrijpt en erkent ook dat het een teamsport is en dit is een van de moeilijkste beslissingen die ik tot nu toe heb moeten nemen in mijn huidige rol."

Is de beslissing van Vowles bewijs dat hij geen vertrouwen heeft in de Amerikaan? "Nee, ik denk niet dat dat het geval is. Het feit dat we hem een contract hebben gegeven laat zien dat we vertrouwen in hem hebben. En hij zit dit jaar dichterbij Alex dan voorheen. Maar ik had maar een auto en Alex lag net iets voor op Logan."

Vervolgens gaat hij ook nog in op hoe Sargeant reageerde op het nieuws. "Hij wil succesvol zijn binnen deze organisatie en hij wil dat wij succesvol zijn als team. En dat overstijgt zijn persoonlijke ambitie om afgelopen weekend in de auto te zitten. Maar zijn hulp zal absoluut nodig zijn om ons vooruit te helpen", zo sluit de teambaas van Williams af.

Ook interessant:

Kunnen we van een enerverende GP van Australië spreken? Qua spanning misschien niet, maar er gebeurde genoeg. Red Bull blijkt niet onfeilbaar en dat is iets waar de concurrentie maar wat graag gebruik van wil maken.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season Red Bull in gesprek met Sainz over F1-contract