Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Williams-teambaas gaf Verstappen motoren: "Anders was het dat jaar niet gelukt"

Williams-teambaas Jost Capito speelde naar eigen zeggen een niet onbelangrijke rol in de stappen van Max Verstappen op weg naar de Formule 1. Hij voorzag de piepjonge Verstappen in de Formule 3 van motoren.

Jost Capiton kennen we nu al enige tijd als de teambaas van Williams, maar daarvoor was hij uiterst succesvol als de motorsportbaas van Volkswagen. In die hoedanigheid loodste hij Volkswagen naar dominante titels in de World Rally Championship, maar hielp hij ook Max Verstappen een grote stap verder op weg naar de Formule 1. Dat vertelt Capito in podcast Collecting Cars . Hij blikt terug op het jaar 2014, het jaar waarin Verstappen debuteerde in het Europese Formule 3-kampioenschap: "Ik gaf hem het motorpakket om met Van Amersfoort Racing te debuteren in de Formule 3, anders was dat dat jaar niet gelukt." Na enkele zeer indrukwekkende races werd Verstappen opgepikt door Red Bull, een move die Helmut Marko besprak met Capito: "Ik heb een goede relatie met Red Bull, onder andere vanuit de Sauber tijd. Ik ken Dieter Mateschitz goed en heb ook een goede relatie met Helmut Marko."

Ook speciale relatie met Mercedes

"Ze vertrouwen me", vervolgt Capito, om daar aan toe te voegen dat hij ook goed met Mercedes door een deur kan: "Hetzelfde geldt voor Toto Wolff. Toen ik bij Volkswagen zat, zat hij bij Mercedes en als zodanig waren wij verantwoordelijk voor de respectievelijke Formule 3-projecten. Tezamen kregen we de Formule 3 op het punt waar het was in de laatste jaren van die klasse. Ik heb dus een vertrouwensrelatie met Red Bull, maar ook met Mercedes." Zodoende moet het geen probleem zijn dat Alexander Albon in 2022 als Red Bull-protegé bij Williams met Mercedes-motoren gaat rijden, zo redeneert Capito: "Ze vertrouwen erop dat we er goed mee omgaan, zodat het Red Bull én Mercedes niet schaadt."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"