Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Williams

Williams-teambaas haalt inspiratie uit comeback McLaren: "Praten openlijk over onze problemen"

De afgelopen anderhalf jaar heeft McLaren een opmerkelijke opmars gemaakt. Het is een voorbeeld voor die andere gevallen grootmacht: Williams.

Piastri Sargeant Abu Dhabi 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

McLaren en Williams. Twee gigantische namen uit de geschiedenis van de Formule 1, met meerdere overeenkomsten. Beide teams, gevestigd in Groot-Brittannië, behaalden enorme successen in vooral de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw.

Maar ook de laatste jaren kenden de teams veel overeenkomsten, maar dan niet in de positieve zin van het woord. Beide teams zakten flink weg in het middenveld en kwamen zelfs in de achterhoede terecht. McLaren heeft zich inmiddels terug opgewerkt naar de kop van het veld en strijdt zelfs weer mee om de overwinningen. Het is iets waar ze bij Williams voorlopig alleen nog maar van kunnen dromen.

Toch ziet de teambaas van Williams, James Vowles, de opmars van McLaren als een inspiratie voor zijn eigen team, zo vertelt hij aan Motorsport Week. "Ik denk dat dit mijn kijk op de wereld is: onze reis is in veel opzichten anders dan die van McLaren, maar heeft wel overeenkomsten."

'Wij hebben een groter probleem'

"McLaren heeft er vijf tot acht jaar over gedaan om het om te draaien, maar ik heb het eerder gezegd: wat wij hebben, is waarschijnlijk een groter probleem dan McLaren in vele opzichten had", zo vervolgt de Brit.

Toch is Vowles blij met de goede relatie die hij met McLaren onderhoudt. Volgens de Brit hebben beide historische teams elkaar geprobeerd te helpen in de jacht op eerherstel. "Zak (Brown) en ik hebben een heel hechte relatie en we praten openlijk over onze problemen. Voordat ik naar Williams kwam, was ik vaak bij Zak op kantoor te vinden en praatten we over diverse zaken, omdat er zoveel overeenkomsten waren."

Toch wil Vowles niet alles vergelijken, want volgens de Brit zijn er nog genoeg verschillen tussen beide teams. "Maar de reden waarom ik ze er niet mee vergelijk, is dat de teams hun eigen identiteit hebben, met een eigen geschiedenis. En hun eigen problemen, waarvan sommige nog steeds bestaan. Wij hebben terrein om uit te breiden, zij niet. Maar zij hebben weer een prachtige fabriek, en wij niet. Wij hebben genoeg ruimte, maar een infrastructuur die sterk verouderd is en absoluut vervangen moet worden", zo benadrukt Vowles. 

Ook interessant:

Verstappen verliest belangrijke Red Bull-pionnen als vallende dominostenen

In de zomerstop van de Formule 1 staat het nieuws niet stil. Opnieuw vertrekt een belangrijke Red Bull-pion bij het team van Max Verstappen. Waar houdt dit op? Houdt dit überhaupt een keer op en wat betekent het voor de Nederlandse F1-vedette?

Bekijk je de podcast liever op YouTube, dan kan dat hier.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Coulthard kritisch op Verstappen: "Dat is erg ongebruikelijk"