Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wolff luidt noodklok en zet streep door veelbesproken Mercedes-autoconcept

Bij Mercedes lijkt men zich er nu eindelijk bij neer te leggen: met dit autoconcept gaat men niet kunnen strijden om de wereldtitel. Dat bevestigt teambaas Toto Wolff.

In 2022 kwam Mercedes met haar eigen, opvallende autoconcept toen we het eerste seizoen met de nieuwe technische reglementen ingingen. Men kreeg het concept in eerste instantie niet goed aan de praat, mede vanwege porpoising, maar in 2023 kwam men vol goede moed wederom met hetzelfde soort concept aanzetten. Tijdens het eerste Grand Prix-weekend lijkt men echter te realiseren dat dit concept niet goed genoeg is in de strijd met Red Bull, zo bevestigt Toto Wolff als hij wordt gevraagd naar de uitspraken van Lewis Hamilton op vrijdag, die zei dat het met dit concept waarschijnlijk niet gaat lukken. "Ik denk niet dat we met dit pakket uiteindelijk competitief kunnen zijn", zo concludeert Toto Wolff in gesprek met onder meer RacingNews365 . "We hebben tijdens de winter alles gegeven en nu moeten we hergroeperen en eens goed de koppen bij elkaar steken."

Lange termijn

De huidige reglementen zullen nog tot en met 2026 ongeveer gelijk blijven, dus er is Mercedes alles aan gelegen om snel knopen door te hakken en een route uit te stippelen voor de komende jaren. Maar met welk soort concept? "Niets is heilig en we moeten beslissen in welke richting we door willen ontwikkelen, om zo competitief te worden en races te winnen", zegt Wolff. "We willen niet alleen hetzelfde bereiken als vorig jaar, waar je podiums scoort en uiteindelijk competitiever wordt. Ik ben er zeker van dat we dit jaar races kunnen winnen, maar het gaat om de middellange termijn en de lange termijn waar we naar moeten kijken en welke beslissingen we daarvoor moeten nemen."

Mercedes geeft niet op

Het wil echter niet zeggen dat Mercedes nu opeens bij de pakken neer gaat zitten, wetende dat het met dit concept eigenlijk niet helemaal gaat lukken. Het team blijft jagen op verbetering, oplossingen en meer. Wat echter wel duidelijk is: het concept zal moeten veranderen als er op de lange termijn succes moet worden geboekt. "We zijn racers en we racen. We zullen niet opgeven en elke sessie vechten om bovenaan te staan. Als je kijkt naar de uitslag van de kwalificatie, dan kan je zeggen dat het niet realistisch is, maar ik kijk naar wat we kunnen vinden voor het volgende raceweekend: wat kunnen we aan de auto veranderen?" "Welke richting moeten we op? Hoe snel kunnen we dat doen? Lukt dat al dit jaar? Het is de eerste kwalificatie van 2023 en ik wil daarom overal nog rekening mee houden, maar tegelijkertijd ben ik realistisch en weet ik dat de auto heel veel zal moeten veranderen."

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst