Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wolff open en eerlijk over 'donkere periodes' en zware jeugd

Mercedes-teambaas Toto Wolff openbaarde eerder al een psycholoog te hebben gezien voor de mindere momenten in zijn leven. De Oostenrijker doet nu een boekje open over de zware momenten in zijn leven en zijn behoefte aan hulp.

Het zien van een psycholoog wordt ook in de Formule 1 steeds minder een taboe. Coureurs als Lando Norris en (nu IndyCar-rijder) Romain Grosjean zijn open en eerlijk geweest over hun ervaring met het inschakelen van professionele hulp. Ook bij de teambazen komt dit voor, zo openbaarde Toto Wolff eerder dat hij een psycholoog zag. De Mercedes-teambaas legt uit dat hij na een lastige periode in zijn jeugd behoefte had aan (mentale) hulp. In gesprek met de Financial Times legt hij uit dat hij soms nog steeds wat prikkelbaar is. "Ik ben er niet trots op dat ik met koptelefoons smijt", zegt hij, doelend op het voorval tijdens de GP van Saoedi-Arabië in 2021. "Maar dat is hoe ik ben." "Soms is dat het agressieve kind met een zware opvoeding die naar boven komt. Ik heb letterlijk moeten vechten om mij fatsoenlijk te voelen." Wolff benadrukt dat hij vroeger een aantal zware momenten heeft meegemaakt, zoals het verliezen van zijn vader aan kanker. "Je ziet mijn masker, maar je ziet mijn donkere periodes niet. Het heeft er voor gezorgd dat ik van persoonlijkheid veranderde. Het heeft zijn littekens achtergelaten." De gebeurtenissen uit zijn jeugd zorgden voor een 'donker gat' bij de Oostenrijker, waar hij niet meer uit kwam zonder professionele hulp. Net als bijvoorbeeld Norris wil hij hier open over praten en durft hij in te gaan op de mindere momenten van zijn leven.

Schoolgeld Wolff werd niet meer betaald

Een ander voorbeeld van een zwaar moment tijdens zijn jeugd is volgens hem het moment dat hij van school werd gestuurd. Het schoolgeld werd namelijk niet meer betaald. "Ik weet nog dat ik in de middag in de klas zat en naar het kantoor van de directeur werd geroepen. Lili zat in de hal en de directeur zei: het spijt me, maar jullie moeten deze school verlaten. Pak je schooltassen." "Iedereen staarde naar mij en ik moest naar het station lopen en mijn 10-jarige zusje uitleggen wat er zojuist is gebeurd", aldus Wolff.

Viaplay
x
Norris Neemt het op voor Verstappen: "Dan ben je dom"