Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wolff trekt snoeiharde conclusie na waardeloze Mercedes-kwalificatie: "Dit is onacceptabel"

Toto Wolff heeft in zijn tien jaar bij Mercedes nog nooit zo'n slechte kwalificatie meegemaakt als deze zaterdag op Spa-Francorchamps. Hij noemt het onacceptabel dat zijn team zo slecht presteerde, terwijl ze vier weken geleden nog op poleposition stonden.

Met een zevende en achtste tijd was de kwalificatie voor de Belgische GP niet om over naar huis te schrijven voor het Mercedes-team. Vooral het met naar de snelste man op de baan, Max Verstappen, was confronterend. Bijna twee seconden moest Lewis Hamilton toegeven op zijn Red Bull-rivaal. Ook Toto Wolff keek met lede ogen toe hoe zijn coureurs niet in het verhaal voorkwamen en is in gesprek met onder andere RacingNews365 zeer kritisch. "Het kan niet zo zijn dat je drie weken geleden op de pole staat en dan nu 1,8 seconden te langzaam bent, ongeacht de omstandigheden. Er is dus iets dat we totaal niet snappen en niet goed doen." Dat ook Ferrari geen vuist kan maken tegen Red Bull, dat maakt voor Wolff geen verschil. "Red Bull staat duidelijk op eenzame hoogte, met een voorsprong van 0,6 seconde op de eerstvolgende Ferrari. Dat verandert niets aan het verhaal. Voor mij is dit de slechtste kwalificatie in de tien jaar dat ik hier ben." "Ongeacht de posities waarvandaan we op zondag zullen starten, is het voor onszelf onacceptabel dat we het raceweekend nadat we op pole hebben gestaan helemaal nergens zijn."

Veel problemen

Volgens de Oostenrijker was er van alles mis met de Mercedes W13 tijdens de kwalificatie in België. Een oplossing heeft hij niet. "Als we zouden snappen wat het probleem was, dan hadden we het kunnen proberen te tunen. Op de rechte stukken hebben we last van drag, dat Lewis uitlegde als het gevoel dat er een parachute achter hem hing." "De auto is daarnaast instabiel aan de achterkant", vervolgt Wolff al zuchtend. "We hebben last van onderstuur en de wagen stuitert in de hogesnelheidsbochten. Ik heb dit weekend niets positiefs gehoord over de performance van onze auto. Het is tijd om onze wonden te likken en te beslissen hoe we verder gaan."

P4 en P5

Het zou niet voor het eerst zijn geweest als Mercedes op vrijdag ondermaats presteerde om vervolgens op zaterdag beter voor de dag te komen. Dit keer was daar echter geen sprake van, merkte ook Wolff op. "Het is inderdaad de eerste keer dat we de problemen die we op vrijdag hadden niet hebben weten op te lossen op weg naar de kwalificatie. Normaal gezien zijn we beter in de kwalificatie dan in de race, dus het wordt interessant om te zien of we op zondag beter zijn in de race dan op zaterdag." Door gridstraffen starten Hamilton en Russel op P4 en P5. Het podium is dus zeker mogelijk, maar Wolff weet dat een podium op zondag de deceptie op zaterdag niet zomaar kan verbloemen. "Een goed resultaat op zondag, wat het ook moge zijn, daar laat ik me niet door misleiden. Sommige toppers staan namelijk achteraan en in mijn beoordeling over hoe we ervoor staan zal dat slechts een kleine rol spelen", aldus de Mercedes-leidsman.

Viaplay
x
Live Reacties na dominante sprintrace overwinning Verstappen