Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wolff velt oordeel over controversiële manier om Verstappen-dominantie te stoppen

Red Bull domineert in de Formule 1. Toto Wolff kijkt met lede ogen toe hoe Max Verstappen week in week uit wint en dat ook nog eens met een enorme voorsprong doet. Toch vindt hij niet dat er ingegrepen moet worden om de dominantie van de concurrent kunstmatig te stoppen.

33 seconden in zeventig ronden. De voorsprong van Max Verstappen aan het einde van de GP van Hongarije was enorm. Toto Wolff zag toe hoe de Nederlander de rest degradeerde tot Formule 2-coureurs die op het moesten nemen tegen een Formule 1-bolide. Wordt het niet tijd om in te grijpen, omdat de dominantie van de regerend kampioen fans af kan schrikken? Onzin, zo vindt de teambaas. "Ik houd juist van deze sport omdat het een meritocratie is", reageert de Oostenrijker op de vraag of er bijvoorbeeld een Balance of Performance of iets dergelijks moet komen in de koningsklasse van de autosport.

Wat is Balance of Performance?

Balance of Performance (BoP) is een mechanisme in een raceserie waarbij de prestaties van een auto kunnen worden aangepast om er zo voor te zorgen dat de verschillende bolides zo gelijkwaardig mogelijk zijn en er geen team kan domineren. Het is een mechanisme dat bijvoorbeeld in het World Endurance Championship wordt gebruikt. Er zijn verschillende manieren om een BoP toe te passen. Bijvoorbeeld door vermogen af te nemen of extra gewicht toe te voegen aan een bolide.

Sport belangrijker dan entertainment

Volgens Wolff past het niet bij de Formule 1. Mercedes en de acht andere teams achter Red Bull moeten volgens hem gewoon aan de bak. "Entertainment volgt in de Formule 1 op de sport, niet andersom. We kunnen geen Balance of Performance of iets dergelijks invoeren dat er voor zorgt dat het veld weer gelijkwaardig is. Het is nou eenmaal wat het is." Toto snapt maar al te goed dat het uit de mond van Mercedes, de vorige dominante partij in de sport, raar zou klinken als ze voor de invoering van dit mechanisme zouden zijn. "Wij hebben dit ook jaren gehad. Jaren waarin we bijna elke race op de plekken één en twee finishten. Dat was ook niet goed voor de entertainmentwaarde." "Wij moeten gewoon beter werken en ervoor zorgen dat we weer vooraan mee kunnen strijden om de overwinningen. Dit weekend zal voor veel fans ook frustratie hebben opgewekt. In de kwalificatie leek het erop alsof we dicht op Red Bull zaten, maar in de race zagen de fans vervolgens een auto aan de horizon verdwijnen."

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel