Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Alain Prost

Wolff vroeg Prost om advies in Hamilton-Rosberg-oorlog

In het begin was alles nog pais en vree. Lewis Hamilton en Nico Rosberg konden niet wachten om in 2013 samen aan de slag te gaan voor Mercedes. Immers, het tweetal kende elkaar al vanuit het karten en was destijds goed bevriend geraakt.

Die vriendschap ging in anderhalf jaar tijd compleet verloren. Omdat Hamilton en Rosberg voor 2014 werden voorzien van een titelwinnende wagen, liepen de spanningen hoog op. Zowel de Brit als de Duitser was van plan om het kampioenschap te veroveren en de enige concurrentie die ze hadden, kwam van elkaar.

Mercedes-teambaas Toto Wolff zag het met lede ogen aan. De Oostenrijker moest in de vier seizoenen dat Hamilton en Rosberg uiteindelijk als teamgenoten door het leven gingen (2013-16) meermaals ingrijpen en zelfs mét bemiddeling wilde het nog geregeld ontbranden tussen de twee. De periode kwam tot een einde toen Rosberg na het seizoen 2016, waarin hij de wereldtitel veroverde, besloot zijn helm aan de wilgen te hangen.

Om de boel zo goed en kwaad als mogelijk in het gareel te houden besloot Wolff advies te vragen aan Alain Prost. De Franse racelegende, die vier keer wereldkampioen werd, vocht in het verleden duels op het scherp van de snede uit met Ayrton Senna. Prost en Senna konden in de beginfase van hun samenwerking nog wel met elkaar overweg, maar na een tijdje werden ze aartsrivalen.

"Prost en Senna waren twee geweldige Formule 1-coureurs, wier relatie naar de knoppen ging. Prost vertelde mij dat het management niet transparant was en dat er zodoende een lastige situatie ontstond", vertelt Wolff in de F1-podcast Beyond The Grid. "Je wist destijds volgens hem bij McLaren nooit achter welke coureur de managers stonden, of ze voor of tegen je waren of dat er politiek gaande was."

"Dat is precies de reden waarom wij doen, wat we doen", kijkt Wolff naar het hier en nu. "Wij praten over dingen, zelfs over de dingen die je eigenlijk niet wilt horen. Door de jaren heen zijn we elkaar beter gaan leren kennen binnen het team. We besloten akkoord te gaan met het feit dat we het niet altijd met elkaar eens konden zijn en zo hebben we de situatie met Nico en Lewis kunnen managen."