Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wolff was witheet op Russell: "Ik bezorgde Mercedes anderhalf miljoen dollar schade"

George Russell weet nog goed hoe hij Toto Wolff witheet maakte toen hij samen met Valtteri Bottas van de baan afvloog. Toch was hij geen seconde bang dat die actie hem zijn Mercedes-stoeltje zou kosten.

Tijdens de Grand Prix op Imola in 2021 waren het Valtteri Bottas en George Russell die samen van de baan gingen toen ze vochten om de laatste puntjes. Laatstgenoemde probeer in zijn Williams-bolide punten te pakken op een vochtige baan, maar in zijn enthousiasme ging het mis. Toch was hij woedend en liet hij zich direct na de crash helemaal gaan en ook later liet hij de media weten niet blij te zijn met Bottas. Iets later krabbelde hij terug, maar niet voordat hij veel schade had aangericht. Toch heeft hij geen spijt van zijn inhaalpoging, zo vertelt hij in de High Performance Podcast . "Crashen samen met de coureur wiens zitje je probeert af te pakken die rijdt voor het team dat jou al je hele carrière heeft gesteund... Dat was absoluut niet het plan." "Maar als je die ene mogelijkheid krijgt om een of twee punten te pakken voor Williams, dan was dat groots geweest voor het team als het was gelukt. Dat gaat om tientallen miljoenen prijzengeld extra. Je moet alles op het spel zetten. Ik had niets eens door dat het Valtteri in een Mercedes was. Het was een kans om voor punten te gaan. Ik moest er voor gaan." "Het was best een eng moment", herinnert hij zich. "Want ik was nog nooit gecrasht op zo'n hoge snelheid. Ik reed 330 kilometer per uur, mijn DRS was open, maar toen reed ik over een nat gedeelte en ging ik zijwaarts. Gelukkig was de crash niet heel zwaar, want de grindbak zorgde er al voor dat ik nog wat afremde."

Boze Toto

Teambaas Wolff was op zijn zachtst gezegd niet blij met zijn pupil, die hij uiteindelijk toch het Mercedes-zitje zou geven. "Na afloop was ik furieus op Valtteri", vertelt de Brit. "Dat was niet juist. Na afloop stond ik boos in het vierkantje en had ik geen moment genomen om te reflecteren." "Als het over Mercedes gaat weet ik niet wat ik moet denken. 's Avonds vloog ik samen met Toto naar huis. Hij was heel boos door de situatie, ook vanwege de schade, die voor Mercedes zo'n 1,5 miljoen dollar was. Al met al was het een hele rommelige, slechte situatie."

Gedurfd

Uiteindelijk lieten alle partijen de situatie rusten en ging men weer door. Russell was ook van mening dat hij het nu zo weer over zou doen. Althans, zijn inhaalactie zou hij gewoon opnieuw proberen. "We hebben het toen even laten rusten en uiteindelijk zijn we verder gegaan. Ik was niet bang dat het mij het Mercedes-zitje kon kosten. Mijn argument was dat ik in een betere positie zat dan eigenlijk zou moeten in de Williams en dat Bottas in een slechtere positie zat dan met de Mercedes zou m ogen. Of de crash nou mijn fout was of niet, het was in ieder geval niet Bottas' fout, maar het was een gedurfde inhaalpoging. Toto vertelde me uiteindelijk dat hij bewonderde dat ik nog steeds vol op het gas ging toen ik met 300 kilometer per uur zijwaarts op de muur af ging. Volgens hem toonde dat aan wat voor een coureur ik ben. Er komt altijd iets positiefs uit zo'n negatieve situatie.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"