Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Toto Wolff

Wolff weigert kritiek te uiten op rijstijl Verstappen

Max Verstappen en Lando Norris zorgden in Oostenrijk voor hét incident van het weekend door met elkaar te clashen in de Grand Prix. Hoe kijkt Mercedes-teambaas Toto Wolff in dezen naar de rijstijl van Verstappen?

Wolff Austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Ook in Silverstone blijft de touché tussen Max Verstappen en Lando Norris in Oostenrijk een veelbesproken onderwerp, maar inmiddels is de grootste storm weer gaan liggen. Norris gaf voorafgaand aan het raceweekend in Groot-Brittannië al aan dat hij spijt heeft van zijn eerdere uitspraken en de beide heren gaven al vrij snel aan dat ze het akkefietje inmiddels onderling uitgesproken hebben. 

Eind goed, al goed dus. Zo denkt Mercedes-teambaas Toto Wolff daar ook over, maar hoe kijkt de Oostenrijker na de nasleep van het incident? "De coureurs weten het onderling het beste. Norris en Verstappen kunnen het goed met elkaar vinden en ze zullen het vast allang besproken hebben. Ik zie het in ieder geval niet gebeuren dat ze elkaar belachelijk maken tegenover de media", zo vertelt de Oostenrijker tegenover onder meer RacingNews365.

Volgens Wolff speelt die vriendschappelijkheid ook een grote rol in de nasleep van dat soort incidenten. "Alle goede coureurs hebben wel een beeld bij dit soort situaties en weten ook wat het betekent, maar we hebben ook nog de reglementen. Die zijn er juist voor bedoeld om grenzen op te leggen voor de coureurs en aan te geven wat ze wel en niet kunnen en mogen doen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor track limits. Het is duidelijk wanneer je wel of niet bestraft wordt. In het geval van rijstijl werkt dat precies hetzelfde."

De teambaas van Mercedes vervolgt: "De reglementen zijn soms heel vaag en kunnen daardoor op verschillende manieren worden geïnterpreteerd, maar het mag wel duidelijk zijn dat de beste coureurs de limiet altijd op zullen zoeken. Je loopt daarom altijd het risico elkaar tegen te komen op de baan, want Norris en Verstappen waren niet de enige. De beide Alpine-coureurs deden het dit jaar ook al, maar de reglementen vertellen ons wat we wel en niet mogen doen, dus daar houden we ons aan."

Wolff voelt zich dan ook niet geroepen om kritiek te uiten op de rijstijl van Verstappen, zoals anderen dat na de Grand Prix van Oostenrijk wel deden. "Dit is gewoon hoe hij rijdt. Dat doet hij al sinds hij in de Formule 1 rijdt en ik wil daar gewoon niet over oordelen. Coureurs zoeken altijd het randje op met hun rijstijl en ik zeg niet dat dat goed of slecht is, maar uiteindelijk proberen ze altijd zo ver mogelijk vooruit te komen zonder bestraft te worden."

"Niet alleen de coureurs maximaliseren, als team doen we het ook met de technische reglementen, want ook daar optimaliseren we het resultaat tot op het randje. De coureurs zoeken dus gewoon de limiet op van wat toegestaan is en wat niet, zo simpel is het. Misschien komt daar dan een tijdstraf van tien seconden bovenop, maar dat is dan maar zo."

Ook interessant:

Win gouden tickets voor GP België!

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op gouden tickets!

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership