Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wolff ziet Red Bull een klap incasseren: "Dat gaat effect op ze hebben"

Red Bull werd dit jaar dubbel gestraft. Omdat ze eerste zijn én omdat ze te veel financiële middelen hebben gebruikt in 2021. Mercedes-teambaas Toto Wolff hoopt dat zijn team daar van kan profiteren.

Nadat bekend werd dat Red Bull in 2021 de financiële reglementen had overschreden, kregen ze een straf van de FIA. Ze mogen 10% minder tijd doorbrengen in de windtunnel en ook mogen er 10% minder computersimulaties worden gedraaid. Daarbovenop heeft Red Bull al de minste testtijd van iedereen, omdat ze bovenaan staan in het kampioenschap. In de Formule 1 is er namelijk een soort systeem dat de teams dichter bij elkaar moet brengen. Het beste team krijgt de minste tijd in de windtunnel en het slechtste team de meeste tijd.

Red Bull geraakt

Toto Wolff denkt dat de combinatie aan straffen een effect zal hebben op het team van Max Verstappen. "Het maakt het lastiger, want je kan niet méér investeren om uiteindelijk sneller te zijn. Als je ziet hoe de aerodynamische regels vandaag de dag zijn ontwikkeld en hoe zwaar de straf is die Red Bull heeft gekregen, dan heb je het over een kwart minder tijd in de windtunnel." "Dat gaat een effect hebben", concludeert hij. "De manier waarop de regels zijn geschreven en de restricties die er zijn qua toegestane tijd in de windtunnel en andere aerodynamische testtijd, zorgen ervoor dat teams die verder naar achteraan staan een grote sprong naar voren kunnen maken."

Extra Red Bull-motivatie

Alhoewel het dus een tik is voor Red Bull, durft Toto Wolff niet met zekerheid te zeggen dat zijn team daar van gaat kunnen profiteren. De straf zal namelijk het vuur bij Red Bull aanwakkeren en het is geen gegeven dat Mercedes die extra tijd succesvol kan benutten. "Deze regels zijn dan ook de reden dat we in de toekomst veel spannendere kampioenschappen gaan zien, want als je laatste rijdt, dan zal je veel meer tijd hebben en dat is een voordeel. Daar moeten wij ook gebruik van gaan maken. Maar of het een gegeven is dat wij daar ook de vruchten van zullen plukken?" "Wie weet. Red Bull is een briljant raceteam en het zal ze ook extra motiveren. Ook hebben wij meer tijd dan Ferrari en in dat gevecht gaat het om de kleine verschillen, al denk ik dat we aan het einde van het seizoen wat dichter op de Italianen zaten."

Viaplay
x
RB Ontevreden Marko sluit vervanging Ricciardo niet uit: "Complex onderwerp"