Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zanardi: "Formule 1 prima mogelijk voor gehandicapte Monger"

Voormalig F1-coureur en CART-legende Alessandro Zanardi verloor zelf beide onderbenen tijdens een verschrikkelijk ongeval in 2001 op de Lausitzring.​​ Ondanks zijn handicap racet de Italiaan nog altijd in bolides die hij volledig vanaf het stuur bedient.

Zanardi komt vandaag in actie tijdens de 24 uur van Daytona. Het feit dat de Italiaan in actie komt voor BMW is niet vreemd, maar wel de manier waarop: hij doet dit zonder prothese en is toch in staat om razendsnel in- en uit de auto te komen. Het geperfectioneerde systeem van BMW, waarbij Zanardi met zijn handen gas geeft en remt, is volgens de CART-legende perfect: "Ik rijd dit weekend voor de eerste keer zonder mijn prothese. De wagen is zo gemaakt dat ik hem met mijn twee handen kan besturen. Met de ene hand stuur ik en met de andere hand geef ik gas en rem ik. BMW heeft het systeem zo perfect gemaakt, dat ik er van overtuigd ben dat eenieder met deze wagen weg kan rijden. Ik hoop dan ook dat ze dit systeem zo spoedig mogelijk in een ‘normale’ auto op de straat kunnen inpassen", laat Zanardi optekenen tegenover La Gazzetta dello Sport.

Het nieuwe systeem geeft ook kansen aan jonge talenten als Billy Monger. De Brit verloor op 17-jarige leeftijd beide onderbenen tijdens een verschrikkelijk ongeval, maar heeft zijn Formule 1-droom niet opgegeven. Volgens Zanardi is daar ook geen aanleiding voor: "Mijn overtuiging is dat dit systeem uiteindelijk ook in te bouwen is in een Formule 1 auto. Dat zou top zijn want dat betekent dat iemand als Billy Monger dus toch een echte kans krijgt om de Formule 1 te behalen. Dat zou de kans voor iedereen om de Formule 1 te halen weer gelijk maken, doordat je dan gewoon wordt afgerekend op je talent en niet op je fysieke mogelijkheden." Zanardi zelf is niet alleen op het circuit actief, maar is ook een zeer succesvol paralympiër en veroverde diverse gouden medailles op de Paralympische Spelen. In 2020 wil Zanardi nogmaals deelnemen aan de Paralympische Spelen in Tokio. "Zolang ik kan sporten blijf ik dit ook doen. Voor mij is het nog onbekend tot wanneer dit kan, dus ik zie elke sportdag weer als een mooie uitdaging. Ik hoop dat het racen me ook nog goed blijft afgaan, zodat men me vaker vraagt voor races als hier in Daytona. Echter kan dit ook zomaar mijn laatste race zijn geweest, je weet nooit welke wending het leven kan nemen."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"