Zege, derde plaats en klassementsleiding voor Van Kalmthout in Formule 3

12 jan. 11:33 René Oudman 1 reacties
Rinus van Kalmthout is op een geweldige manier begonnen aan het Aziatische winterkampioenschap van de Formule 3. Het Nederlandse toptalent, regerend kampioen in de Amerikaanse Pro Mazda-klasse, besloot na op vrijdag te hebben gewonnen de zaterdagraces met een tweede zege en een derde plek.

Het Aziatische winterkampioenschap van de Formule 3 bestaat uit drie raceweekends: in elk weekend worden er drie wedstrijden gereden. De aftrap van het korte seizoen werd verricht in het Thaise Buriram, op het Chang International Circuit.

Ondanks nog nooit te hebben geracet op het circuit in Buriram, de baan waarop de MotoGP sinds vorig jaar een Grand Prix rijdt, wist Van Kalmthout meteen te presteren. Na een slechte start reed de Hoofddorper in het eerste bedrijf op vrijdag van een vijfde plaats naar de overwinning. Op weg naar die zege moest de 18-jarige afrekenen met Red Bull-junior Dan Ticktum, zijn teammaat, die op jacht is naar de laatste licentiepunten om een F1-'rijbewijs' aan te vragen.

In de tweede race, die in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) plaatsvond, kwam het tot een rechtstreeks duel tussen Van Kalmthout en de één jaar oudere Ticktum. De eerstgenoemde wist de tweevoudig Macau-winnaar achter zich te houden, om wederom te zegevieren. Ticktum kreeg tot overmaat van ramp ook nog een tijdstraf, waardoor hij na het vallen van de vlag terugviel tot P6.

Voor de derde krachtmeting moest Van Kalmthout voor de eerste keer zijn meerdere erkennen in andere rijders: Ye Yifei ging met de zege aan de haal na polesitter Ticktum bij het doven van de lichten te hebben verschalkt. Van Kalmthout, die moest starten op oude banden, nam genoegen met een derde plaats. Ticktum eindigde tussen Yifei en Van Kalmthout op de tweede stek.

Na het eerste raceweekend is Van Kalmthout met dank aan zijn sterke prestaties logischerwijs klassementsleider in het Aziatische F3-winterkampioenschap. De Nederlander heeft 65 punten verzameld. Yifei (43 punten) en Ticktum (26 stuks) hebben allebei al een uitvalbeurt achter hun naam en moeten dus stevig aan de bak om hun achterstand op Van Kalmthout in te lopen.

Het tweede van drie raceweekends in de Aziatische klasse vindt volgend weekend plaats in Maleisië. Het Sepang International Circuit is het strijdtoneel van wedstrijden vier, vijf en zes.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen