Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zhou open over verlies 'goede vriend' Hubert: "Moeilijk te accepteren"

Alfa Romeo-coureur Guanyu Zhou deelt zijn beleving van de verschrikkelijke crash in de Formule 2 in Spa 2019 waarin hij goede vriend en collega Anthoine Hubert verloor.

Alfa Romeo-coureur Guanyu Zhou had het zwaar na het verlies van goede vriend Anthoine Hubert door de verschrikkelijke crash tijdens de Formule 2-race in 2019 op Spa-Francorchamps. Met zijn 22 jaar was Hubert onderdeel van de Renault Sport Academy en was hij op weg om de stap te maken naar de hoofdklasse van de autosport waarin hij goede vrienden Pierre Gasly en Charles Leclerc kon vergezellen. Aan het begin van het 2019 seizoen werd bekend gemaakt dat Zhou de ontwikkelingscoureur van Renault werd, nadat hij de Ferrari Driver Academy verliet. Als zodanig bracht hij veel tijd door met Hubert. Ze waren goede vrienden, waardoor het verwerken van de plotselinge dood van Hubert nog moeilijker was voor de Chinese coureur. "Het was een heel donker weekend voor de hele groep, maar vooral voor ons (als Renault-coureurs), omdat we de week ervoor twee weken in Frankrijk waren om een fietstocht te maken", vertelt Zhou in de Beyond the Grid podcast. "Alle coureurs van de academie waren daar ook. Ik had het geluk dat ik er was. Anthoine en ik deelden meestal een kamer omdat we erg goed bevriend waren. Uiteraard waren we ook altijd aan het racen en tegen elkaar aan het strijden in de F2."

Moeilijk om te accepteren

Toen het tragische ongeluk gebeurde, bevond Zhou zich slechts enkele wagens voor Hubert en wist hij niet wat er met zijn goede vriend gebeurd was tot hij na de rode vlag naar de pits terugkeerde. "Ik was behoorlijk geschockeerd toen ik hoorde wat er was gebeurd. Maar toen, misschien twintig minuten later, hoorde ik het verhaal dat hij niet meer onder ons was. Het was moeilijk om te racen en ik denk dat ze (de wedstrijdleiding) er goed aan hebben gedaan om die race te stoppen. Het is erg droevig om hem te verliezen was moeilijk om te accepteren. Het was de eerste keer voor mij om zoiets mee te maken. Het is raar", sluit Zhou af. Aan het eind van het seizoen kreeg Zhou de Anthoine Hubert Award voor de hoogst geklasseerde rookie van het seizoen.

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap