Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Guanyu Zhou

Zhou wist al langer van verrassende Hamilton-transfer: "Ik was in shock"

Guanyu Zhou gaat aan zijn derde seizoen in de Formule 1 beginnen. De Chinees doet dat in de voor hem vertrouwde omgeving van Stake F1, het voormalige Alfa Romeo. Zhou wil graag langer bij het team blijven en onthult in een exclusief interview met RacingNews365 dat hij al eerder van de Ferrari-transfer van Lewis Hamilton af wist.

C44 ST Front left Stake ZHO 16 9
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Stake F1 Team

Voor Guanyu Zhou breken spannende tijden aan. De Chinees mocht bij Stake F1 blijven en hoopt zo aan de zijde van Valtteri Bottas het team vooruit te helpen. Het jaar wordt spannend vanwege het feit dat Zhou over een aflopend contract beschikt en Stake F1 langzaam maar zeker tot het fabrieksteam van Audi omgedoopt wordt. De 24-jarige Zhou wil graag bij het team blijven, zo vertelt hij in een exclusief interview met RacingNews365.

"Idealiter is het mijn eerste prioriteit om bij het team en het fabrieksteam te blijven", stelt Zhou. "Persoonlijk is het een prioriteit om goed te presteren en mijn groei en ontwikkeling te laten zien. Er liggen veel kansen op de rijdersmarkt, maar het voornaamste doel is om dit seizoen in een sterke positie af te sluiten."

Zhou wist van overstap Hamilton

Zhou verwijst terecht naar de chaotische rijdersmarkt. Lewis Hamilton maakte recent bekend dat hij in 2025 naar Ferrari overstapt, wat de markt helemaal op zijn kop zette. De Chinees wist al eerder van de Hamilton-transfer af. "Ik ken Marc, die zijn en mijn management doet. Ik heb hem van tevoren een berichtje gestuurd, dus ik wist dat hij getekend had. Ik heb het niemand verteld, maar ik was in shock. Maar ik denk dat Mercedes nog meer in shock was. Ik denk alleen dat Lewis graag stopt als Ferrari-coureur. Ik neem het hem niet kwalijk dat hij dit gevoel heeft."

"Het is erg onverwacht, want ik had niet verwacht dat Lewis met pensioen zou gaan als Ferrari-coureur", vervolgt Zhou zijn verhaal. "Coureurs, en vooral wereldkampioenen, willen dus graag met pensioen gaan als Ferrari-coureur, maar hij kondigt het aan het begin van het seizoen aan. Hij moet nog een heel seizoen bij Mercedes blijven, wat zeker een schok is. Ik denk wel dat het voor ons spannend is om te zien dat er zoveel dingen veranderen bij andere teams."

Er veranderen ook een paar zaken in de Formule 1-wereld zelf. Zo keert de Grand Prix van China voor het eerst sinds 2019 terug op de kalender. Zhou is blij dat hij eindelijk een thuisrace kan afwerken. "Ik denk dat de eerste vrije training op vrijdag kippenvel gaat opleveren. Het is voor mij ook een herinnering, want als kind was het het eerste evenement die ik bijwoonde. Dat was in 2004, toen de Grand Prix van China voor het eerst georganiseerd werd. En er was niets, de tickets werden zelfs weggegeven door bedrijven. En ik had geluk dat ik er één kreeg."

"Ik zat toen vlak voor de eerste bocht op de tribune en dacht: 'op een dag wil ik zelf F1-coureur zijn en ik moet snel proberen mijn eigen carrière in de karts te starten'. En op het moment dat ik daadwerkelijk voor het eerst in de F1 reed, was er geen GP. Daar keek ik het meeste naar uit, maar het gebeurde twee jaar lang niet. Dus ik moest er voor vechten en nu komt mijn thuisrace er eindelijk aan. Het wordt echt spannend om te zien hoeveel publiek er zal zijn. Ze zijn zeker enthousiast."

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© RN365/Michael Potts
	© RN365/Michael Potts

De nieuwe auto

Krijgt Zhou ook kippenvel van de nieuwe, gelikte C44? "De feedback in de simulator was positief, dat is zeker. Zoals we hebben gezegd is het een significante verandering en dat merkte ik in de sim. Hopelijk zijn de nummers en de feedback uit de sim hetzelfde op het circuit. Dan gaan we een grote stap zetten. En dat is een stap die we nodig hebben na wat er vorig jaar is gebeurd."

"We hadden een nieuw pakket, geweldig, maar toen kwamen we erachter dat de rest een halve seconde gevonden had. Dit jaar zijn we wat ambitieuzer over wat we willen bereiken aan het begin van het seizoen. Het lijkt erop dat we een grotere stap gaan zetten, wat ons verder naar voren moet brengen. Maar we moeten wel afwachten wat de concurrentie heeft gedaan, uiteraard."

Zhou voelt het verschil dus in simulator en denkt dat de auto voorspelbaarder gaat zijn. "Je voelt de veranderingen in de auto en het maakt het pakket completer. Ik voel geen onvoorspelbare auto. Dat was vorig jaar wel zo. We gingen naar een circuit en wisten niet waar de vijfde plaats tijdens de kwalificatie in Hongarije vandaan kwam. Op een ander moment moesten we dan weer heel veel veranderen om überhaupt Q2 te halen. We wilden niet dat de nieuwe auto enorm gelimiteerd was en verder moest het ook een stap zijn qua performance. Het ziet er goed uit."

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
# Coureur Punten
# Team Punten
Volledige stand
x
LIVE Race Formule 1 GP Bahrein