Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
Quali za 27 mrt
Race zo 28 mrt
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
Quali za 17 apr
Race zo 18 apr
bhr
Fallback flag
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
Fallback flag
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
za 11 dec - zo 12 dec
Quali zo 12 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Bahrein
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Red Bull Racing

Een kijkje achter de Red Bull-schermen tijdens de cruciale minuten voor een F1-race

Tijdens een Formule 1-weekend werkt iedereen toe naar dat allesbepalende moment op zondagmiddag om 15:10 uur: de start van de race. Het is het moment waarop de televisiestations veelal overschakelen naar het circuit, maar de teams zijn dan al zeker een uur in beweging. We kijken met Red Bull mee hoe de equipe rond Max Verstappen zich vanaf een uur voor aanvang opmaakt voor de race. Een tijdlijn.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

60 minuten voor de opwarmronde

De supportraces zoals de Formule 3, de Formule 2 en de Porsche Supercup zitten erop. Vanaf een uur voor aanvang van de Grand Prix staat alles in het teken van de Formule 1. De baan wordt vrijgegeven, nog niet voor de coureurs en hun auto's, maar wel voor de monteurs.

De grid-crew neemt alvast het nodige mee naar de grid, zoals generators, gereedschapskarren en banden, eigenlijk alles wat ze nodig zullen hebben voor de start van de race. Ook de radio's van de teamleden worden gecheckt.

Ondertussen bereiden de collega's van Red Bull de auto van Max Verstappen voor op het vertrek naar de grid. De checklist wordt volledig afgewerkt en met nog veertig minuten te gaan, kan de auto naar buiten worden gestuurd.

40 minuten voor de opwarmronde

Het licht aan het einde van de pitstraat staat op groen. De coureurs mogen de baan op! De warming up zoals we die vroeger kenden is al jaren geleden afgeschaft, maar dit is het moment waarop de coureur nog één keer vertrouwd kan raken met de auto, of dat nu is gedurende één verkenningsronde of tijdens meerdere ronden. Gaat hij voor meerdere ronden, dan moet hij door de pitstraat rijden, de grid is immers al bezaaid met mensen.

De banden die onder de auto liggen, zijn niet de banden waarop men in Q2 heeft gereden en dus ook niet de banden waarop gestart wordt. Wel probeert men een set onder de wagen te leggen die zoveel mogelijk lijkt op de race-band, voor het goede gevoel. Niet zelden worden de coureurs aangespoord om even flink gas te geven, om maar zoveel mogelijk informatie over de omstandigheden te vergaren als mogelijk. Tijdens de Grand Prix van Hongarije van 2020 leidde dat er nog toe dat Verstappen crashte op de natte baan.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

30 minuten voor de opwarmronde

De pitstraat wordt gesloten. Iedereen die nog niet op de baan is, start vanuit de pitstraat. Eenmaal aangekomen op de grid stapt Max Verstappen uit en dan is hij 'vrij' tot aan het moment waarop men aandacht heeft voor de anti-racisme campagne van de Formule 1. Hij zal die tijd echter gebruiken voor een debrief met zijn engineers. Hij kan om last minute wijzigingen verzoeken op basis van de gereden verkenningsronde, zolang het binnen de regels van parc fermé maar is toegestaan.

De auto is nu weer in handen van de monteurs. Alles wat gedaan wordt, voelt welhaast als routine en daarom werkt men altijd nauwgezet een checklist af. Van tijd tot tijd wordt de motor gestart om warmte in de belangrijkste systemen te houden en om alle systemen te blijven controleren op de juiste werking ervan.

17 minuten voor de opwarmronde

Het volkslied van het land waarin de Formule 1 aanwezig is, wordt gespeeld en het anti-racisme protest volgt daarna. Max Verstappen is verplicht om daar als coureur bij aanwezig te zijn. Direct daarna start Red Bull de auto misschien nog voor de laatste keer en de banden van de verkenningsronden komen van de auto.

10 minuten voor de opwarmronde

Alle niet-team-gerelateerde mensen worden middels een hoornsignaal vriendelijk doch dringend verzocht de grid te verlaten, op het moment dat de coureurs zich opmaken om in de bolides te stappen. Bij Red Bull is Ole Schack er verantwoordelijk voor dat Max Verstappen stevig, veilig en comfortabel in de auto zit en dat alles voor hem goed en wel is aangesloten.

Tenzij Verstappen iets anders wil, laat men hem vanaf nu met rust. Het is hét moment voor de coureur om zich te focussen op de enorme taak die hem te wachten staat, namelijk het besturen van de snelste raceauto's ter wereld en dat met uiterste precisie en voor een duur van zeker anderhalf uur.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

5 minuten voor de opwarmronde

De hoorn klinkt opnieuw. Op dit moment moeten de racebanden reeds gemonteerd zijn en nog meer mensen begeven zich terug naar de pits. Alle gereedschappen die 55 minuten geleden naar de grid werden gesleept, worden nu mee terug genomen. Een achttal monteurs blijft bij de auto, terwijl alle systemen de optimale temperaturen bereiken.

Ondertussen checkt Verstappen nog een laatste keer of zijn boordradio werkt en zo ja, dan wordt deze gebruikt om hem te vertellen op welke banden alle coureurs starten. Met name in wisselende omstandigheden is dat interessante informatie voor de coureur, zeker voor iemand als Verstappen, die de overcapaciteit heeft om zich bezig te houden met andere zaken dan enkel het besturen van de auto.

1 minuut voor de opwarmronde

De auto wordt gestart, de bandenwarmers worden van de wielen verwijderd en met nog dertig seconden te gaan zoeken de overgebleven acht monteurs de zijkant van het circuit op. Al staat met vijftien seconden te gaan ook maar één teen nog op het asfalt, een straf volgt onherroepelijk. Als alle laatste seconden verstreken zijn, rijden als het goed is twintig coureurs als aan een touwtje weg.

1 reactie

    x