Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1

Zo hard werden de Formule 1-teams geraakt door de financiële crisis

Door knap werk van de Formule 1-organisatie, de FIA, teams en circuitsorganisatoren kreeg de F1-paddock het na het uitbreken van het coronavirus toch nog voor elkaar om zeventien races af te werken in 2020. Daarmee werd voorkomen dat er teams failliet gingen, al hadden die wel flink minder inkomsten.

Start Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

De coronacrisis zorgde ervoor dat enkele teams in de Formule 1 een overlevingstocht hebben doorgemaakt in het 2020-seizoen. Financieel werd de koningsklasse namelijk hard geraakt. Zo bevestigde ook Guenther Steiner dat het seizoen voor Haas F1 een jaar van overleven was. Het team kreeg net als de andere F1-teams namelijk veel minder geld bijgeschreven op de bankrekening. Een klap die voor de kleinere teams lastiger is om op te vangen dan de grotere teams, die vaak nog een grote autofabrikant achter zich hebben staan.

De inkomsten uit de Formule 1 kunnen voor de teams als volgt worden opgedeeld. Men krijgt een deel van de 'race hosting'-bedragen die de diverse circuits moeten betalen om de Formule 1-race te mogen organiseren op hun circuit. Televisie-inkomsten en hospitality/advertentie-opbrengsten zijn de overige twee gedeelde inkomstenbronnen voor de F1-teams.

Doordat de Formule 1 in 2020 zeventien races heeft weten te verrijden, is men de contractuele afspraken met de tv-stations nagekomen door minimaal 16 Grands Prix te organiseren in één seizoen. Daardoor leden de teams en de Formule 1 dus geen verlies voor wat betreft de tv-inkomsten. Ook is de kans aanwezig dat er in 2020 juist meer mensen per race hebben gekeken naar de Formule 1, aangezien men door de lockdown werd gedwongen om thuis te blijven.

Circuit-eigenaren konden door de crisis geen tot weinig geld overmaken naar de Formule 1-organisatie en sommige circuits kregen zelfs geld van de F1 zodat het Formule 1-circus in ieder geval door kon gaan. De fee die de circuits normaal kwijt zijn om een F1-race te organiseren werd dus niet betaald en dat zorgde ervoor dat de F1-organisatie en dus ook de teams een flink bedrag misliepen in 2020. Onvermijdelijk, omdat de meeste circuits in 2020 geen of heel weinig publiek toe konden laten, waardoor zij zelf ook veel inkomsten misliepen.

Ook kon de F1-organisatie geen hospitality-service aanbieden op de circuits, doordat de paddock een gesloten bubbel was. Logischerwijs was er daardoor geen plaats voor genodigden van sponsoren of adverteerders. De sponsoractivatie was daardoor niet optimaal en ook dit zorgde voor een vermindering van de inkomsten voor de teams.

In de onderstaande tabel wordt duidelijk dat vooral de kleinere teams percentueel harder zijn getroffen door de coronacrisis. Dit heeft mede te maken met het feit dat de Formule 1-teams tot en met het einde van 2020 zijn opgedeeld in drie categorieën.

Groep A: Mercedes, Ferrari, Red Bull
Groep B: Williams en McLaren
Groep C: Alfa Romeo, Haas F1, Renault, Racing Point en AlphaTauri

Groepen A en B krijgen enkele bonusbedragen omdat ze succesvol zijn geweest in de afgelopen jaren en/of historisch gezien al lang mee racen in de Formule 1. Door dat afgesproken bonussysteem worden de teams in groepen A en B financieel minder hard getroffen door de coronacrisis dan de teams in groep C.

Met medewerking van Dieter Rencken.

Prijzengeld en opbrengsten Formule 1-teams in 2020

Teams Begroot bedrag Werkelijk bedrag Percentueel verlies
Mercedes 190 145 25%
Ferrari 200 150 25%
Red Bull 160 110 32%
McLaren 120 75 38%
Renault 70 35 50%
AlphaTauri 66 33 50%
Racing Point 63 31 51%
Alfa Romeo F1 58 29 50%
Haas F1 54 27 50%
Williams 50 30 40%

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'