Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zo kan Mercedes tijdens de Grand Prix van Japan kampioen worden

Na een fenomenale start van het seizoen is het vuur langzaam toch iets gedoofd bij het Formule 1-team van Mercedes. Langzaam maar zeker is het team bijgehaald door Red Bull en later in het seizoen vooral door Ferrari. Desondanks kan het team in Japan kampioen worden. In dit artikel lees je hoe.

Het is voor het Formule 1-team van Mercedes noodzakelijk dat het na de Grand Prix van Japan tenminste 176 punten voorsprong heeft op de nummer twee, Ferrari, om de Italiaanse renstal mathematisch gezien geen kans meer op het constructeurskampioenschap te geven. Na de race op Suzuka zijn er nog vier wedstrijden te gaan, waarin per team maximaal 44 punten per keer vergeven kunnen worden. Mercedes heeft na de Grand Prix van Rusland, waar het een enigszins gelukkige een-twee scoorde, 571 punten achter de naam staan. Hiermee houdt het Ferrari met liefst 162 punten achter zich – de Scuderia heeft gedurende het seizoen 409 punten verzameld. Als Mercedes de constructeurstitel in Japan al wil veiligstellen, dan heeft het de op papier vrij simpele opgave om veertien punten meer te scoren dan Ferrari. Hieronder een aantal scenario's hoe het team dit voor elkaar kan krijgen. Scoor een één-twee De meest eenvoudige manier voor Mercedes om kampioen te worden is simpelweg een één-twee te scoren. In deze situatie scoort het tenminste zeventien punten meer dan ieder ander en haalt het dus zonder problemen de titel binnen. Een dubbele podiumfinish mag ook Wint een Mercedes, maar komt de andere Silberpfeil als derde over de meet, dan wordt het Formule 1-team van de Duitse autofabrikant alsnog kampioen wanneer de Ferrari's minder dan zesentwintig punten scoren. Dit lukt bijvoorbeeld als de Ferrari's als tweede en zesde over de finish komen, en Mercedes daarbij de snelste ronde rijdt om het extra punt te bemachtigen. Wanneer geen van de Mercedes-coureurs wint in Japan, dan kan het constructeurskampioenschap niet worden geclaimd als Ferrari die race wél zegeviert. Wint Ferrari niet in Japan, dan kan Mercedes de titel grijpen wanneer Ferrari als team met minder dan twintig punten naar de volgende race vertrekt. Mercedes moet dan tweede en derde worden, de snelste ronde van de race rijden en hopen dat de Ferrari's bijvoorbeeld als vierde en zevende eindigen.

Eén coureur op het podium, Ferrari wint niet Stel dat de Mercedes-coureurs tweede en vierde worden én de snelste ronde van de race rijden, dan moet Ferrari minder dan zeventien punten halen als de Duitse equipe de titel wil binnenhalen. Dit is mogelijk wanneer de Italianen als derde en tiende eindigen, of wanneer ze vijfde en zevende worden. Wanneer de best presterende Mercedes de derde positie pakt en de ander vierde wordt, dan is het voor de Duitsers noodzakelijk dat Ferrari minder dan veertien punten haalt in de wedstrijd. Wanneer de Italianen een dramatische race kennen, het podium missen en als vijfde en negende eindigen, is het voor hen einde verhaal. Zelfs met beide auto's naast het podium is het mogelijk In het onwaarschijnlijke geval dat de beide Mercedes-coureurs het podium missen – dat is dit seizoen slechts tweemaal gebeurd – dan moet het hopen dat Ferrari hetzelfde doet. Wanneer Mercedes de snelste ronde rijdt en het voor veertien punten voorsprong op Ferrari wil zorgen, dan wordt de renstal van Hamilton en Bottas kampioen wanneer de Italianen minder dan 9 punten scoren. Dit is mogelijk wanneer slechts één van de vuurrode auto's in de punten eindigt (als zesde) of ze bijvoorbeeld als zevende en negende worden afgevlagd. Uiteraard zijn er nog veel meer manieren mogelijk voor Mercedes om in Japan het constructeurskampioenschap te claimen, maar dit zijn de meest waarschijnlijke situaties waarop het ze kan lukken.

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP China 2024