Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2020

Zo worden de Formule 1-coureurs monddood gemaakt

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Op papier geldt dat ook voor Formule 1-coureurs, maar in de praktijk wordt het lang niet altijd gewaardeerd als ze roepen wat ze daadwerkelijk denken.

Verstappen Verenigde Staten 2019
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Meest sprekende voorbeeld uit recente tijden is natuurlijk de uitspraak van Max Verstappen kort na de Grand Prix van de Verenigde Staten. "Dat krijg je ervan als je niet meer vals kan spelen", aldus de Nederlander voor de camera van Ziggo Sport, daarmee doelend op de mindere prestaties van het Ferrari-team ten tijde van enkele technical directives van de FIA.

'Prachtig, hij zegt tenminste nog echt wat hij denkt', riep de één. 'Een onhandige actie', was de ander van mening. Red Bull Racing zal ongetwijfeld tot die laatste categorie hebben gehoord. Want hoewel Max Verstappen inderdaad vaak recht voor zijn raap is, koos hij er de race erna voor om de lippen stijf op elkaar te houden? Hoewel, koos... Het zal vast en zeker een ingefluisterde keuze zijn geweest.

Uitgesproken coureurs zijn sowieso steeds zeldzamer in de Formule 1. Jongens als Jacques Villeneuve en Eddie Irvine waren altijd goed voor rake uitspraken, in hun tijd als Formule 1-coureurs en vandaag de dag overigens nog steeds. Uitspraken van die mannen waren altijd goed voor sterke headlines, maar die headlines worden tegenwoordig minder geschreven.

De Formule 1 is in de laatste jaren, mogelijk zelfs in de laatste decennia een steeds commerciëler feestje geworden. Iedereen moet tevreden worden gehouden, met name de grote geldschieters die overal wel wat vingers in de pap hebben. Imagoschade moet te allen tijde koste wat kost voorkomen zien te worden en een loslippige coureur is wel het laatste waarop men zit te wachten.

"Ik wil op dat thema niet al te diep meer ingaan", is dan ook een steeds vaker gehoorde quote. Het is les één van de mediatraining. Hoe wimpel ik journalisten met hun moeilijke vragen af? Door te zwijgen als het graf, zo luidt het antwoord. Had Verstappen zich die les herinnerd, dan had de deur naar de Scuderia nu misschien nog op een kier gestaan, maar hadden we verbaal vuurwerk gemist.

Je ziet ook dat in klassen waarin de commerciële belangen minder groot zijn mogelijk nog meer met modder wordt gegooid. Het was in de Dakar Rally nog dat de ene Nederlandse vrachtwagencoureur de andere voor rotte vis uitmaakte. Niks geen mediatraining, gewoon recht voor zijn raap.

Overigens is het niet iets wat typisch bij de Formule 1 hoort. Overal in de topsport is het gebruikelijk om de atleten monddood te maken. Niks menselijks is ook topsporters echter vreemd en dus kunnen we blijven smullen van een goede verspreking op zijn tijd, alle uurtjes mediatraining ten spijt.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Opgehelderd Team Redline verklaart 'onzichtbare' crash Verstappen