Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Zo zag de 'sollicitatiebrief' van Verstappen aan Red Bull eruit

Dié race in Spanje, de feestelijke overwinningen in Oostenrijk en Zandvoort, de seizoensontknoping in Abu Dhabi... Som je in je geheugen bekende Max Verstappen-momenten op, dan kunnen de zojuist genoemde gebeurtenissen niet ontbreken. Maar hoe schopte Verstappen het eigenlijk tot een F1-zitje bij het grote Red Bull Racing?

XPB 810166 Hi Res
Special
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Menig F1-fan weet dat Max Verstappen zich bij Red Bull-kopstuk Dr. Helmut Marko in de kijker speelde door uitzonderlijk te presteren tijdens een F3-evenement op de Norisring in 2014. Het was tijdens dat weekend dat de jongeling en zijn vader Jos startten met het lospeuteren van een F1-contract bij Toro Rosso.

Het uiteindelijke doel van Verstappens F1-avontuur bij Toro Rosso was om, na het uitdienen van een tweejarig contract, door te groeien naar zusterteam Red Bull Racing. Die overstap kwam echter eerder dan verwacht: na één volledig seizoen in 2015 en slechts vier races in 2016. Dat kwam deels doordat de toenmalige Red Bull-coureur Daniil Kvyat niet bijzonder goed presteerde, maar ook omdat Verstappen in zijn debuutseizoen bij Toro Rosso flink wat had laten zien.

De eerste puntjes

Max Verstappens eerste F1-race vond plaats op 15 maart 2015 in Melbourne, Australië. De Nederlander startte als twaalfde en reed na een sterke openingsfase in de punten, maar wegens een motorprobleem moest hij zijn race staken in de 34ste ronde.

In het evenement daarna - Maleisië - kwam er gerechtigheid voor Verstappen. De Limburger kwalificeerde zich knap als zesde en scoorde uiteindelijk een zestal punten door als zevende over de eindstreep te komen. De toen pas zeventienjarige F1-coureur liet zien uit het juiste racehout gesneden te zijn.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

P4 x 2

Tijdens zijn debuutseizoen kwam Verstappen twee keer verdomd dichtbij een podiumfinish. De Hongaarse Grand Prix ving hij aan vanaf de negende stek. Lang leek het op een dramatische race uit te draaien voor de jongeling. Verstappen raakte Bottas in de beginfase van de race en kreeg later een drive through-penalty wegens het overschrijden van de safety car-delta. De Nederlander liet zich de kaas echter niet van het brood eten. Hij reed een dijk van een inhaalrace en profiteerde van de ellende die zijn concurrenten meemaakten. Uiteindelijk finishte de coureur als vierde.

Ook in de tweede seizoenshelft wist Verstappen de vierde plaats binnen te slepen. Hij startte tiende en reed een foutloze race op een verregend Circuit of The Americas. Verstappen wist zelfs Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel in hun Ferrari's in te halen.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Buitenom in Blanchimont

Een gridstraf wierp Verstappen na de kwalificatie voor de Belgische GP (2015) terug naar de achttiende startplaats. Met een daverende inhaalrace reed hij op de zondag naar de achtste plaats. Het was wellicht niet zozeer de eindklassering die het tot een geweldige inhaalrace maakte, maar wél zijn acties. De manoeuvre buitenom bij Felipe Nasr in Blanchimont staat iedere F1-liefhebber in het geheugen gegrift.

Tekst gaat verder onder video.

'This guy!'

In 2016 domineerde Mercedes de Formule 1. Toch ondervond Mercedes-rijder Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van Australië enige moeilijkheden, aangezien hij in de openingsfase van de race achter de Toro Rosso van Max Verstappen belandde. De Brit had aanzienlijke moeite om de Nederlander te passeren en uitte zijn frustratie via de boordradio met de woorden: "I can't get past this guy!" Het was de eerste van vele kennismakingen tussen Hamilton en Verstappen...

Tekst gaat verder onder afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Verstappens laatste voor Toro Rosso

Verstappen reed zijn laatste race voor Toro Rosso tijdens die vierde ronde van het 2016 F1-seizoen. De Nederlander reed lange tijd in de punten, maar wegens een motorprobleem viel hij uit te midden van de race.

Ondertussen vergooide toenmalig Red Bull-coureur Daniil Kvyat zijn toekomst bij het team door wèèr een fout te maken; hij botste in de openingsronde met Ferrari's Sebastian Vettel. In de eerstvolgende Grand Prix (Spanje) werd Verstappen overgezet naar Red Bull en Kvyat naar Toro Rosso. Iedereen weet wat er dat weekend gebeurde...

			© XPBimages
	© XPBimages

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Eerste vrije training Formule 1 GP Emilia-Romagna 2024