'Zoveel PK leveren de F1-motoren van de diverse fabrikanten'

10 sep. 2018 18:00 Ruud Dimmers 2 reacties
De Grand Prix van Italië op het super snelle circuit van Monza was een mooie graadmeter voor de motorleveranciers om de prestaties te vergelijken. Bijna tachtig procent van een rondje Monza is vol gas en motorvermogen is er zeer belangrijk. Maar wat zijn nu de krachtsverhoudingen tussen de diverse motoren?

Ferrari heeft tijdens de kwalificaties een 'magische' powerboost die het team menig pole-position opleverde dit seizoen. Tijdens de races is het gat met concurrent Mercedes zeer klein. Volgen Auto Motor und Sport, dat informatie van een motorleverancier heeft ontvangen, komt Mercedes slechts 10 PK tekort tijdens de races. De verbrandingsmotor van Ferrari zou 790 PK leveren, tegenover 780 voor de V6 van Mercedes.

Achter de twee titelkandidaten is nog een aanzienlijk gat richting Renault en Honda. Max Verstappen liet op Monza al ontvallen dat de Spec-C een stapje vooruit is, maar kwam anderhalve seconde per ronde tekort tijdens de kwalificatie. De Renault-motor zou slechts 730 PK leveren en beschikt over een minder krachtige partymodus. De Spec-B die nog door Renault en McLaren werd gebruikt zou 710 PK uit het blok persen.

Honda daarentegen verraste op Monza en kon prima meekomen. De Japanse motorleverancier zet stappen, zowel op gebied van vermogen als betrouwbaarheid. Momenteel levert de motor die achterin de Toro Rosso ligt 715 PK, maar bij de GP van Amerika komt er een upgrade, de Spec-3, die goed moet zijn voor 750 PK.

Los van de verbrandingsmotor spelen ook de hybride delen, de MGU-K en MGU-H een belangrijke rol. Conform het reglement mag een MGU-K maximaal 120 KW (163 PK) leveren.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen