Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
24 uur Le Mans

Jubileumeditie 24 uur van Le Mans wordt een gegarandeerd racespektakel

De 24 uur van Le Mans is één van de meest illustere namen op de wereldwijde autosportkalender. Dit weekend wordt de 91e editie verreden, honderd jaar naar de eerste editie, en spektakel is gegarandeerd. Waarom? Dat lees je in de preview hieronder.

Le Mans 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © @ANTOINETRUCHET

Topklasse eindelijk weer sterk vertegenwoordigd

Niks ten nadele van Toyota, maar de afgelopen jaren reed de Japanse fabrikant jaarlijks al te makkelijk naar de overall zege in de 24 uur van Le Mans. Echte tegenstand was er niet, anders dan bijvoorbeeld van het kleine, maar zeer sympathieke Glickenhaus. Hoe anders is dat dit jaar. In de topklasse staan meer fabrieksteams aan de start dan lang het geval is geweest.

Naast Toyota en Glickenhaus staan ook Ferrari (voor het eerst sinds decennia), Porsche (terug van weggeweest), Cadillac, Vanwall en Peugeot aan de start. De topklasse telt liefst zestien inschrijvingen, met Nederlandse inbreng van niemand minder dan Renger van der Zande. Hij komt uit voor Cadillac, het team waarmee hij enkele weken geleden de WEC-race op Spa-Francorchamps leidde toen hij in Eau Rouge ongelukkig crashte. Het potentieel is er dus.

			© Peugeot Sport
	© Peugeot Sport

Peugeot als outsider vreemde eend in de bijt

Voor het eerst sinds 2011 staat Peugeot weer aan het vertrek in de 24 uur van Le Mans. Eén ding is zeker. De nieuwe bolide, de 9X8, pik je er zo tussenuit (foto hierboven). Zelden stond er zo'n opvallende verschijning aan het vertrek. De hybride Hypercar valt op door de complete afwezigheid van een achtervleugel. Men koos ervoor om de downforce met name via de onderkant van de auto en via het achterbodywork te genereren, waardoor men naar eigen zeggen meer ontwerpvrijheid had.

Het moet gezegd worden, het heeft ze nog geen topsucces gebracht, maar dit is de 24 uur van Le Mans, een race als geen ander. Werkelijk alles kan gebeuren, dus houd de Peugeots 9X8 in de gaten. Inbreng van voormalig Formule 1-coureurs bij dat team is er van Jean Eric Vergne en Paul di Resta. Voor de gelegenheid rijden de bolides met een gewijzigde livery. Het is een eerbetoon aan de driedubbelzege van exact 30 jaar geleden.

			© Photo Copyright 2023 FIA WEC / FocusPackMedia - Harry Parvin
	© Photo Copyright 2023 FIA WEC / FocusPackMedia - Harry Parvin

Bijzondere aanmelding

Zoals elk jaar is er ook een Garage 56-inschrijving, bedoelt voor speciale projecten. Dit jaar sloegen NASCAR en bandenfabrikant GoodYear de handen ineen om het 75-jarig bestaan van de stockcarklasse te vieren. En zo rijdt er dus een aangepaste NASCAR-bolide (foto hierboven) mee. Koplampen bijvoorbeeld zijn wel zo handig. De line-up is ook niet misselijk: F1-kampioen Jenson Button, NASCAR-legende Jimmie Johnson en Mike Rockefeller nemen plaats in de Chevrolet Camaro met startnummer #24.

Over aangepaste productieauto's gesproken: de GT-klasse is niet langer opgesplitst in de GTE Pro- en AM-klasse. Alle GT's vallen onder de AM-klasse, waarin wel alle herkenbare merken vertegenwoordigd zijn, te weten Porsche, Ferrari, Chevrolet en Aston Martin.

Het is de klasse waarin Chevrolet fabriekscoureur Nicky Catsburg een gooi doet naar de klassezege in die zo herkenbare, kanariegele Corvette. Hij begon het weekend al goed, want hij start vanaf poleposition in de GT-klasse. Een overzicht van alle Nederlandse deelnemers en de klassen waarin ze actief zijn, check je hieronder.

Nederlandse deelnemers 24 van Le Mans 2023

Coureur Klasse Team
Renger van der Zande Hypercar Cadillac
Bent Viscaal LMP2 Prema Racing
Robin Frijns LMP2 Team WRT
Giedo van der Garde LMP2 Graff Racing
Tijmen van der Helm LMP2 Panis Racing
Job van Uitert LMP2 Panis Racing
Nicky Catsburg GTE Am Chevrolet Corvette

Giedo van der Garde, terugkerend analist voor RacingNews365, wist pas laat dat hij voor Graff Racing uit zou komen, maar men weet hem steeds vaker te vinden. Hij kan inmiddels lezen en schrijven met de Oreca 07. "Ze weten dat ze een betrouwbare kracht aan me hebben. Ik ben snel, betrouwbaar en iemand die goed met de andere rijders om kan gaan, vertrouwen heeft en uiteindelijk ook races kan winnen. Mooi dus om te zien dat meer LMP2-teams me weten te benaderen, aldus Van der Garde tegenover RN365.

Kan het een opstap zijn naar meer in bijvoorbeeld nog altijd groeiende Hypercar-klasse? "Ik zie wel wat er op me af komt, ik ben er niet zo mee bezig. Vergeet niet dat ik ook al 38 ben. Maar mocht er een goed team langskomen, zal ik eerst kijken naar het plan."

Waar en wanneer?

De 24 uur van Le Mans gaat op zaterdag 10 juni van start om 16:00 uur. De race wordt, u raadt al, 24 uur later afgevlagd. De echte liefhebber kan elke minuut live volgen en kan daar voor terecht op zowel RTL7 (en tijdens de Champions League finale op RTL5) als Eurosport/Discovery+.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

24 uur van Le Mans 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden