Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
24 uur Le Mans

24 uur van Le Mans: een aanrader voor iedere autosportliefhebber

Een week lang feest, zo kan je de 24 uur van Le Mans het beste omschrijven. Als autosportliefhebber moet je er stiekem toch wel een keer naartoe.

Le Mans full grid
Column
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is en blijft een van de mooiste autosportevenementen van de wereld: de 24 uur van Le Mans. Het stadje én de omgeving zijn een week lang in de ban van brullende Hypercars, de LMP2 én GT3-auto's. Alleen al het debuut van MotoGP-legende Valentino Rossi zorgt voor een gekkenhuis. De petjes met het iconische nummer 46 zijn niet aan te slepen en iedereen wil tijdens de Drivers Parade een armbandje verkrijgen.

Natuurlijk is de Formule 1 de crème de la crème van de autosport, ook als bezoeker, maar de beleving in Le Mans is zeer bijzonder en komt op zijn minst in de buurt. Al een week voor het officiële startschot, dit jaar verzorgd door voetbalicoon Zinedine Zidane, is er veel te bewonderen en vinden de eerste testsessies plaats. 62 ronkende auto's én veel prachtige plekken rond het circuit, wie wil dat nou niet?

Ten eerste: wat spreken de auto's tot de verbeelding. Het ruige geluid van de LMP2 en GT3-auto's gaat door merg en been, net als die van de hightech, supersonische Hypercars. Als je denkt dat grote fabrikanten als Ferrari, Alpine en Porsche al een motor met veel geluid hebben, word je daarna compleet weggeblazen door de Cadillac van Renger van der Zande. Het is net alsof de Amerikanen gewoon voor de fun een nóg ruigere motor erin hebben gelegd. Wát een geluid. Entertainment ten top.

De tekst gaat verder onder de afbeelding van de Cadillacs.

			© Chip Ganassi Racing
	© Chip Ganassi Racing

Jong en oud

Over entertainment gesproken: jong en oud hoeven zich geen moment te vervelen. Kinderen en ouders lopen hand in hand en met een grote glimlach rond het circuit en kunnen van alles doen. Of je nou in het bezit bent van een 'luxer' ticket voor de tribune of niet, in de zogenaamde Village kijk je je ogen uit. Showmodellen van de Hypercars, de elektrische- en waterstofauto's van de toekomst, souvenirs en een mooi uitzicht op het circuit: je hoeft niets te missen. En vergeet het museum niet. Voor een schijntje, echt waar, zie je de winnende auto's van alle tijdperken, tot aan bijna aanraken toe. Pareltjes genoeg.

Maar uiteindelijk kom je natuurlijk voor de race. Moet je een kenner van het WEC (World Endurance Championship) zijn om te snappen wat er gebeurt? Nee hoor, aan 24 uur genoeg om een kenner te worden. De auto's komen talloze keren voorbij en ondanks dat het soms moeilijk in te schatten is wie waar rijdt, vallen de puzzelstukjes toch wel op zijn plaats. De aanhouder (en geluksvogel) wint, óók vanuit het perspectief van de fan. Wel 24 uur wakker blijven! De magie begint pas echt in het donker, wanneer de opdoemende lampjes en het geluid je moeten vertellen dat er auto's naderen. De Hypercars worden dan nóg surrealistischer. 

Dit jaar is regen een ongelofelijk belangrijke factor, waardoor de race nog chaotischer en spectaculairder werd. Een genot om naar te kijken, dus is er ook maar één conclusie mogelijk: ga het een keer beleven. Je wordt zeker niet teleurgesteld, erewoord. En slaap als het even kan op een camping rond het circuit, want het is daar een feestje. Autosportliefhebbers onder elkaar zorgt altijd voor verbroedering. De 24 uur van Le Mans: het is nog steeds een iconisch evenement. 

In dit artikel

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"