Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Aitken: "Misschien maar goed dat ik niet met 'mega' Verstappen moest vechten"

De Britse coureur Jack Aitken, reservecoureur van Williams, reed in 2020 één Formule 1-Grand Prix toen hij in mocht vallen voor George Russell, die op zijn beurt bij Mercedes inviel voor de door corona gevelde Lewis Hamilton. In aanloop naar de Grand Prix in zijn thuisland sprak RacingNews365 met hem over de huidige staat van de Formule 1.

Aitken Abu Dhabi 2020
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

Jack Aitken brengt als reservecoureur van Williams veel tijd door in de Formule 1-fabriek, maar is sinds vorig jaar ook druk bezig met GT-races en enduranceraces. De 26-jarige coureur komt dit jaar uit in de European Le Mans Series en de ADAC GT Masters. Die laatste raceklasse streek afgelopen weekend neer in Zandvoort, waar RacingNews365 Aitken aan zijn mouw trok voor een interview.

We vroegen hem naar het nieuwe Formule 1-tijdperk. Wat vindt hij van de nieuwe bolides? Zijn ogen beginnen te stralen, al heeft hij nog wel een verbeterpunt voor de Formule 1. "Ik heb geen grote problemen met de nieuwe auto's. Het is geweldig om erin te rijden. De hoeveelheid downforce is geweldig en de hybride motoren zijn ook prachtig als je ziet hoeveel vermogen die hebben."

"Het enige probleem voor mij is nog steeds het gewicht. De auto's zijn te zwaar. Het is echter een lastig probleem om op te lossen, want met de hybride motoren en de veiligheidsmaatregelen rond de monocoque heb je veel koolstofvezel nodig om de auto sterk te maken. Daarom is het geen makkelijk probleem om op te lossen", zucht hij.

			© Williams
	© Williams

Aitken geniet met volle teugen van F1

Ook al is Aitken de officiële reserve van Williams, hij is weinig aanwezig bij de Formule 1-Grand Prix-weekenden. Daardoor kan hij iets meer genieten van de Formule 1 op zich. Dit jaar geniet hij met volle teugen van Max Verstappen en Charles Leclerc, vertelt hij.

"Ik volg het F1-seizoen natuurlijk op de voet. Het lijkt erop dat Ferrari doet wat ze wel vaker hebben gedaan: ze bouwen een sterke auto, maar weten vervolgens niet het momentum vast te houden."

"Ik hoop echt dat ze hun problemen kunnen oplossen, want het is echt mega om de strijd tussen Max en Charles te zien. Tot dusverre waren het elke keer echt geweldige gevechten toen ze elkaar tegen kwamen op de baan."

Daarnaast ziet de geboren Brit, die ook half Koreaans is, zijn landgenoten Lewis Hamilton en George Russell graag vooraan het veld verschijnen. Dat zal snel eens gebeuren, maar op zijn vroegst volgend seizoen zal Mercedes zich helemaal in de strijd kunnen mengen, denkt Jack.

"Mercedes zal zich uiteindelijk melden in dat gevecht, maar het is de vraag hoe lang het zal duren. We zien al wat voortekenen dat ze hun problemen aan het oplossen zijn, maar tot aan het volgende seizoen, als ze een nieuwe bolide hebben, kunnen ze er niet elke keer bij zitten."

			© XPB Images
	© XPB Images

Nooit racete hij met Verstappen

Zelf zal Aitken vanwege zijn naar eigen zeggen 'bomvolle' programma niet aanwezig zijn op Silverstone om het volgende hoofdstuk in de strijd tussen Red Bull en Ferrari te aanschouwen. Als hij een favoriet aan moet wijzen voor de race, dan is het in ieder geval Verstappen.

"Ik was er zeker bij geweest als ik niet in Monza zou zijn voor de European Le Mans Series. Zonde, want al mijn vrienden zijn er ook! Ik verwacht in ieder geval dat Max weer heel sterk zal zijn."

"Zijn vorm is namelijk echt mega. Max is nog steeds heel jong, maar inmiddels al heel lang in de Formule 1. Het is mooi om hem te zien rijden. Ik geniet net als iedereen echt van het Formule 1-seizoen, zeker nu ik een stapje terug heb kunnen doen."

Zelf racete Aitken, op die Formule 1-GP in 2020 na, nooit samen met de twee jaar jongere Verstappen. Ooit gebeurde het bijna, maar misschien was het ook maar beter van niet, lacht de spontane Brit.

"Voordat ik het Formula Renault-kampioenschap won, werkte hij al wat tests af in de Formula Renault en de Formule 3. Hij was natuurlijk heel snel en ik hoopte echt dat hij in de Formula Renault zou gaan racen, zodat ik met hem de strijd aan kon gaan."

"Uiteindelijk kozen ze voor de Formule 3, maar misschien was het maar goed ook dat ik niet met hem moest vechten", lacht hij. "Hij is echt enorm getalenteerd en de manier waarop zijn vader zijn carrière heeft gemanaged is ook echt heel sterk."

Ook interessant:

Verstappen krijgt waarschuwing: 'Dan kan Leclerc echt gaan aanvallen'

In deze video bespreken we Ferrari die Verstappen waarschuwt, Red Bull die rekening houdt met Mercedes, Horner die terug kijkt op het heftige 2021 seizoen met Wolff, Gasly die zijn contract heeft verlengd en Madrid die een Grand Prix wil organiseren.

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

1 reactie

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken