Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Alarmbellen rinkelen bij Mercedes, Renault de lachende eerste

Mercedes stond afgelopen jaren bekend als het team met de beste motor. De Duitse constructeur wist performance als geen ander te verenigen met betrouwbaarheid, maar de scheuren in dat pantser zijn deze winter groot.

Hamilton dag 3 barca
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

Zodra Mercedes eens goed voor een long run ging zitten, toont de W11 in de handen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas zich snel. De auto lijkt net als in voorgaande jaren een winnende bolide, maar de motor is tot nu toe een zorgenkindje gebleken.

Op de donderdag van de tweede testweek nog verloor Mercedes veel tijd na een oliedrukprobleem aan boord bij Hamilton. De motor schakelde zichzelf uit: einde testdag. Het was niet voor het eerst dat er een Mercedes-motor voor oponthoud zorgde.

In totaal sputterde er gedurende de testdagen vier Mercedes-motoren tegen. Twee keer was Williams' Nicholas Latifi daar het slachtoffer van, Bottas en Hamilton allebei eenmaal. Meerdere keren was een probleem met de oliedruk debet aan het stilvallen van een Mercedes-aangedreven bolide op de baan.

"We staan voor een flinke uitdaging", geeft Toto Wolff toe in gesprek met Auto, Motor und Sport, dat terwijl concurrent Ferrari, dat tijdens de eerste testweek kampte met één motorprobleem, aangeeft dat de oorzaak achterhaald en verholpen is.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ironisch genoeg is Renault de meest betrouwbare motor gebleken. Gaf Red Bull nog niet zo lang geleden openlijk af op de betrouwbaarheid van de Franse krachtbron, nu is het de enige motor zonder problemen na de testdagen in Barcelona. Ook Honda kan daar niet helemaal aan tippen, al zijn er geen motoren verloren geraakt voor Red Bull en AlphaTauri.

Vorige week donderdag wisselde Red Bull uit voorzorg de Honda-motor van Alexander Albon. Honda-technici zagen wat onregelmatigheden in de data, maar na een uitgebreide analyse en mogelijk wat kleine aanpassingen werd diezelfde motor de volgende dag weer in de RB16 geïnstalleerd.

De oorzaak van de Mercedes-problemen moet mogelijk worden gevonden in de strengere regels met betrekking tot olieverbruik, zo wordt in de Formule 1-paddock verondersteld. Mercedes heeft nog een kleine twee weken om die problemen op te lossen, men kan motorproblemen missen als kiespijn tijdens de openingsraces van het nieuwe seizoen.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst