Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Alpine F1 Team

Alpine wijst naar Piastri-soap en waarschuwt voor herhaling

De overstap van Oscar Piastri is nog lang niet vergeten bij Alpine. CEO Laurent Rossi waarschuwt nu dat dergelijke situaties een negatieve impact hebben voor Formule 1-teams met juniorenopleidingen.

Piastri Bahrain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het was een ware soap tijdens het afgelopen Formule 1-seizoen: de onverwachte overstap van Oscar Piastri naar McLaren. Lang zat de Australiër in het talentenprogramma van Alpine en een promotie naar de F1 leek een logische stap na de overstap van Fernando Alonso naar Aston Martin. De promotie naar de koningsklasse kwam er wel, maar niet bij Alpine.

Piastri had namelijk al een contract bij McLaren getekend, waar hij nu voor uitkomt. Een pijnlijke soap voor Alpine, die uiteindelijk voor Pierre Gasly ging. CEO Laurent Rossi zegt dat het team er veel van heeft geleerd. "En het zou dom zijn als we er niet van geleerd hadden", zo begint hij in de Beyond the Grid podcast.

"We hebben een aantal dingen geleerd, zoals dat er niet echt iets bestaat als loyaliteit, vooral wanneer er individuele belangen op het spel staan. Het kan moeilijk zijn voor mensen die soms wat te jong zijn om de voor- en nadelen af te wegen", zegt Rossi, duidelijk doelend op de 21-jarige Piastri.

"Ook leerden we dat we op een paar gebieden onvoldoende waren voorbereid, vooral in de manier waarop we de contracten met de junioren hebben opgesteld en de manier waarop we dat overbrengen naar de Formule 1-wereld. Je hoorde Toto Wolff en Christian Horner ook al zeggen dat ze de situatie als voorbeeld gebruiken. We hebben teveel vrijheid geboden in ons contract. Niemand verwachtte ook dat mensen dit zouden gebruiken om te vertrekken."

Alpine nam maatregelen

Na de situatie met Piastri heeft Alpine maatregelen getroffen om de coureurs onder contract 'te beschermen'. "Het zou de standaard moeten zijn om terug te keren bij een team dat je heeft geholpen. Nou, dat gaan we veranderen. We zijn nu wat zakelijker en meer beschermend geworden met onze contracten. Het is nu strenger als je iets tekent bij Alpine."

"Je bent nog steeds welkom in de familie, maar wel in een familie met het contract. Het is alsof je kinderen een contract hebben met je ouders. Een beetje triest misschien, maar het is zoals het is. Je zou nooit verwachten dat je kinderen op een avond naar de slaapkamer vertrekken en nooit meer terugkomen."

"Het is een nieuwe ontwikkeling in de sport. Er staat meer op het spel en er is meer geld mee gemoeid. Dat kan wat doen met je en daar moeten we ons bij neerleggen. We worden allemaal steeds professioneler, wat betekent dat we op alle fronten ook de professionaliteit moeten doorvoeren, ook de manier waarop we contracten afsluiten", aldus Rossi.

Ook interessant:

Video: Zo ziet het team rond Max Verstappen eruit

Formule 1 een teamsport? Ja natuurlijk! Kijk maar eens naar het aantal mensen waarvan Max Verstappen binnen Red Bull (deels) afhankelijk is.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Oscar Piastri

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Wie o wie? Marko wijst Verstappens grootste concurrent aan voor GP Australië