Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Andretti Formula Racing

Andretti heeft hyperambitieuze plannen ondanks negatief F1-advies

Andretti Formula Racing zit niet stil. Het team mag voorlopig weliswaar niet tot de Formule 1 toetreden, maar op de achtergrond worden veel voorbereidingen getroffen. Michael Andretti onthult namelijk dat het team nieuwe raceklassen wil betwisten.

Michael Andretti
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het verhaal rond Andretti Formula Racing is bekend. Het Amerikaanse team wilde tot de Formule 1 toetreden en kreeg goedkeuring van de FIA, maar liep uiteindelijk tegen een negatief advies van de Formule 1 zelf aan. De droom om in 2026 op de grid staan viel voorlopig dus in duigen, al geeft Andretti Formula Racing nog niet op. In Silverstone werd een nieuw hoofdkwartier geopend en nu kondigt teambaas Michael Andretti in gesprek met Autosport aan dat het team naar de Formule 2, Formule 3 én het WEC kijkt.

"Het complex in Silverstone is voornamelijk voor de Formule 1", stelt Andretti. "Wel willen we ook ons Formule E-team hierheen halen en het hier integreren. Daarnaast is het ons doel om een Formule 2/Formule 3-team te hebben om zo het Formule 1-team te ondersteunen. Misschien komt daar zelfs een WEC-team bij. We willen hier onze hub voor de Europese racerij creëren en hebben veel gave plannen."

Andretti wil uiteindelijk ook Amerikaanse coureurs gaan opleiden. "Het gaat ons niet alleen om Amerikaanse coureurs, we gaan nog steeds op zoek naar het beste talent ter wereld. Maar het moet een goede ladder worden voor Amerikaanse coureurs en biedt hen een eerlijke kans, want normaal gesproken worden zij in Europa niet hetzelfde behandeld. In ons team word je eerlijk behandeld, helemaal door het systeem heen. Een bonus voor ons is dat we kunnen zien of iemand echt getalenteerd is of niet. Vaak weet je dat niet. Een vader betaalt misschien wel voor tweehonderd testdagen om zijn kind er goed uit te laten zien! Hier weten we wat we in huis hebben."

Formule 1

Tegelijkertijd heeft Andretti Formula Racing de Formule 1-droom nog niet opgegeven, legt Andretti uit bij Sky Sports. "We werken nog steeds samen met de FOM en zullen laten zien dat we veel aan het feestje toevoegen. General Motors speelt een grote rol. Ze komen niet alleen om hier te zijn, ze zijn er om een groot deel van ons team uit te maken en ik denk dat dat nog niet is doorgedrongen. Ik denk dat we op het punt komen dat ze geen nee meer kunnen zeggen als iedereen begrijpt wat we echt aan het samenstellen zijn."

Er wordt zelfs al een motor gebouwd. "General Motors bouwt momenteel een motor. We hebben een motor in 2028, maar we moeten duidelijk bouwen om daar te komen. Ons team moet twee jaar opbouwen om klaar en competitief te zijn als we onze eigen motor krijgen", sluit Andretti af.

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'