Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Michael Andretti

Andretti wil kampioenen niet vergelijken: "Je kan ontleden tot je een ons weegt"

Hier en daar wordt soms geroepen dat de huidige Formule 1-auto's veel makkelijker te besturen zijn dan vroeger. Mario Andretti is het daar niet mee eens en wil verschillende kampioenen niet over één kam scheren.

Mario Andretti
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tegenwoordig beschikken de Formule 1-coureurs over heel wat snufjes om hun auto's beter te kunnen besturen. Daarom wordt er weleens geroepen dat men vroeger écht tot het gaatje moest gaan om successen te boeken en de coureurs van nu het makkelijker hebben. Mario Andretti reed ook in het 'lastigere' tijdperk, maar is het niet eens met die stelling.

"Op zoveel manieren is er natuurlijk een verschil vanwege de ontwikkeling en nieuwe regels", vertelt Andretti tegenover Sports Illustrated. "Ik kan het je in één zin vertellen: de kampioenen van vroeger zouden nu kampioen zijn geworden, en de kampioenen van nu zouden vroeger kampioen zijn geworden. Het gaat om het menselijke aspect."

Wat bedoelt Andretti daarmee? "Er wordt van je gevraagd om 100 procent te geven. Je kan het ontleden tot je een ons weegt. Veel mensen zeggen: 'O ja, vroeger deden we dit en dat'. Het is aan het individu."

Comeback Sainz

Andretti wijst ook naar de comeback van Carlos Sainz. De Spanjaard miste de Grand Prix van Saoedi-Arabië vanwege een blindedarmontsteking, maar was er twee weken later weer bij in Australië en wist ook nog eens de race te winnen. "Carlos Sainz zou vroeger en nu in een auto zijn gesprongen. Ik herinner me dat ik een paar ongelukken had die me uit twee races hielden. Ik heb meer dan 900 races gereden in mijn carrière en gelukkig heb ik maar twee races gemist."

De Amerikaan kan zich herinneren dat hij zelfs met blessures reed. Andretti zet zo zijn woorden over verschillende kampioenen kracht bij. "Ik had gebroken ribben en een gebroken borstbeen en toch deed ik twee weken later mee aan een race van 500 mijl. Waarom? Omdat ik het wilde. Ik werd nergens toe verplicht, maar ik deed het. Het draait dus allemaal om het individu. Je overwint zoveel obstakels als je de passie hebt om het te doen. Dat is precies wat Sainz deed."

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez