Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Formule 1 2020

Briatore kan crashgate niet vergeten: "Max Mosley moest mij hebben!"

Flavio Briatore is ruim tien jaar na het geruchtmakende ‘crashgate’ in Singapore nog altijd woedend op de rol die voormalig FIA-voorzitter Max Mosley speelde bij de afwikkeling van het schandaal. "Het was een Mickey Mouse-voorstelling"

Hoewel het de inmiddels 69-jarige voormalig teambaas van Benetton en Renault goed gaat, is Flavio Briatore nog altijd niet te spreken over de voor hem uiterst nadelige afhandeling van het geruchtmakende ‘crashgate’. Briatore werd tien jaar geleden uit de Formule 1-verbannen, nadat hij ervan werd beschuldigd Nelsinho Piquet expres te hebben laten crashen in de Grand Prix van Singapore in 2008. Mede dankzij de crash en de daaruit voortkomende safetycar-fase kon Piquets teamgenoot Fernando Alonso de race winnend afsluiten.

Een jaar na de race hing Piquet junior, inmiddels ontslagen door Renault, de vuile was buiten. De Braziliaanse coureur, zoon van drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet, beweerde dat Briatore en technisch-directeur Pat Symonds de bedenkers van het crash-scenario waren. Hoewel Briatore ontkende werd hij ontslagen door de Franse autofabrikant en ontzegde de FIA hem enige tijd de toegang tot het rennerskwartier.

In de podcast Beyond the Grid blikt Briatore terug op het schandaal. Hij spreekt van doorgestoken kaart. "Het komt er voor mij op neer dat de Motorsport World Council mij niet heeft vrijgesproken. Deze World Council was een Mickey Mouse-voorstelling. Max Mosley besloot iets en iedereen was het er gewoon mee eens", vindt Briatore.

De Italiaan suggereert dat FIA-voorzitter Max Mosley hem persoonlijk kwijt wilde. "Veel mensen in de Wereldraad waren erop tegen mij uit de Formule 1 gooien, maar Max was gewoon te machtig", beweert de oud-teambaas die ooit Michael Schumacher en Fernando Alonso naar wereldtitels leidde. Naast Briatore kreeg ook Symonds straf; hij werd voor vijf jaar geschorst. Piquet ging als kroongetuige vrijuit.

4 reacties