Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

Brundle zag McLaren 'controle verliezen': "Piastri geeft niets om wereldtitel Norris"

McLaren bewees in Italië wederom dat het over de beste F1-auto van het moment beschikt. Men bezette de eerste startrij bij de start van de race, maar de Grand Prix werd niet gewonnen. Volgens voormalig F1-coureur en hedendaags analist Martin Brundle ligt dat aan het gebrek aan teamspel bij McLaren.

Norris Piastri Italy
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De kwalificatie van McLaren in Monza was indrukwekkend. Met een 1-2'tje ging het team uit Woking richting de race van zondag en dus leek niets een zege in de weg te staan. Lando Norris was eindelijk een keer goed weg vanaf poleposition en Oscar Piastri sloot goed aan in bocht 1, maar bij de run richting bocht vier ging het mis.

Want Norris verdedigde tegenover zijn teamgenoot, maar liet dusdanig veel ruimte dat Piastri zijn kans rook. De Australiër schoot naar de leiding en zorgde er indirect ook voor dat Charles Leclerc voorbij Norris kon gaan. Het bleek uiteindelijk de beslissende move voor de Monegask, want hierdoor kon McLaren niet het ideale teamspel spelen.

Dat laatste is ook Martin Brundle opgevallen. De voormalig F1-coureur en hedendaags analist zag McLaren dan ook de 'controle verliezen', zo vertelt hij in zijn wekelijkse column bij Sky Sports: "Dit leek op het perfecte teamspel van de twee McLaren-mannen. De run naar bocht 1 blokkeren en comfortabel als eerste en tweede uit de remzone komen. Maar dat duurde niet lang."

"Norris was veel te afwachtend bij het aanremmen van de tweede chicane en Piastri ging er via de buitenkant aan voorbij. Piastri geeft overduidelijk niets om de strijd om de wereldtitel tussen Norris en Verstappen. Dat hebben we in Hongarije al gezien, toen hij brutaal de leiding pakte in de eerste bocht", zo vervolgt Brundle.

'De coureur in mij waardeert deze mentaliteit'

Het is overigens niet dat de Brit Piastri iets kwalijk neemt. Sterker nog, Brundle kan dit alleen maar waarderen. "De coureur in mij waardeert deze mentaliteit. Dit is precies waarom Piastri kampioenschappen heeft gewonnen en in een race-winnende F1-auto terecht is gekomen. Het laatste waar hij enthousiast van zal worden, is als Norris wereldkampioen wordt in dezelfde auto. Dat betekent niet dat hij op een gegeven moment niet zal helpen, want dat heeft hij ook al wel gedaan. Maar de mentaliteit en het killerinstinct van die coureur zijn van het grootste belang."

"Ik herinner me dat ik in mijn commentaar in Hongarije zei: 'als de rollen waren omgedraaid, zou Piastri Norris dan de leiding hebben teruggegeven?' Ik weet het antwoord echt niet. Ik weet wel dat veel meedogenloze en egoïstische wereldkampioenen waar ik tegen heb geracet dat niet zouden hebben gedaan", aldus de altijd zeer uitgesproken Brit.

Volgens Brundle was het moment tussen Piastri en Norris dan ook illustratief voor de huidige situatie bij McLaren, waar maar geen onderscheid tussen de coureurs wordt gemaakt. "Hoewel dit allemaal heel goed was voor Piastri en Ferrari, hielp het het team McLaren totaal niet. Ze verloren op dat moment de controle over de race. Ze konden niet langer de optimale snelheid voor de banden en strategie hanteren. Ook konden ze elkaar niet helpen met DRS, en de pitstops gebruiken om de rivalen, Ferrari in dit geval, te destabiliseren."

Ook interessant:

Red Bull werkte een dramatische Grand Prix van Italië af, met felle kritiek van Max Verstappen tot gevolg. Maar wat is er toch allemaal aan de hand bij de renstal uit Milton Keynes? Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken het in een kakelverse RacingNews365 Formule 1-podcast!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na machteloze race Verstappen in Bakoe