Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
Quali za 27 mrt
Race zo 28 mrt
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
Quali za 17 apr
Race zo 18 apr
bhr
Fallback flag
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
Fallback flag
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
za 11 dec - zo 12 dec
Quali zo 12 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Bahrein
Dagen
Uur
Min.
Sec.
F1-nieuws

Column: Max Verstappen heeft een appeltje te schillen met Vettel

Vijf seconden en toen was alles over in Singapore. De vijf duurste seconden uit de carrière van Sebastian Vettel. De wereldtitel in 2017 is nu tijdelijk uit beeld verdwenen.

Wat ging er door het hoofd van Vettel tijdens de start in Singapore? Een prachtige pole, Lewis slechts op P5 en en Nederlander aan je zijde. Wat kon er nu eigenlijk misgaan? Het moest de race worden waarin Ferrari terugsloeg en de leiding in het WK heroverde. Het liep compleet anders en dat mag Vettel zichzelf kwalijk nemen.

Vooropgesteld is het vanaf de zijlijn altijd makkelijk praten. De bakken kritiek die Vettel in Nederland kreeg is vaak niet 100% objectief, want er zit altijd een oranje bril tussen. 'Onze' Max Verstappen was slachtoffer van de Ferrari sandwich. Dat is klote, dat is balen, maar dat is ook weer onderdeel van het racen.

Sebastian Vettel is het grootste slachtoffer van zijn dadendrang. Waarom wilde hij zijn slechte start zo compenseren? Het extreem naar links uitwijken is een truc die we overal in de racerij zien. Het beschermen van je positie door je concurrent te blokken. In 99 van de 100 gevallen gaat het gewoon goed. Incidenteel levert het een mooie klapper op.

Stel nu dat Vettel slechts als derde die eerste bocht in ging, wat was er dan voor hem aan de hand? Het hele weekend was hij ijzersterk en de vochtige omstandigheden waren zeker niet in zijn nadeel. Met Hamilton die nog altijd achter hem lag had hij twee uur de tijd om zijn verloren posities goed te maken. Een daarvan, die van Raikkonen, zou hij altijd terugkrijgen van het team.

Was de actie absurd? Nee, het was vooral ongelukkig. Natuurlijk wilde Vettel niet crashen en hij gaf ook aan dat hij Kimi niet had verwacht. Verstappen en Raikkonen waren vervolgens de slachtoffers van de overcompensatie van de Duitser. Was het dom? Ja, want het was gewoon niet nodig. Waarom dit risico nemen? Het is het instinct van een coureur en de wil om te winnen. Vettel vergat daarbij wel dat hij een te groot risico nam met het oog op de wereldtitel.

De complottheorieën dat Ferrari Verstappen van de baan af zouden willen rijden slaan nergens op. Door de dubbele DNF is de strijd bij de constructeurs nu echt beslist en lijkt de wereldtitel bij de coureurs ook naar Hamilton te gaan. Mensen die roepen dat Vettel een hekel aan Verstappen heeft en hem daarom van de baan wil rijden geloven vast dat Elivs leeft.

Verdiende Vettel een straf? Ja en nee. Ja, als de FIA vol blijft houden dat we coureurs moeten bestraffen bij ieder incident op de baan. Nee, als we gewoon eens accepteren dat de heren racen met elkaar. Bij racen gebeuren wel eens ongelukken, sneuvelt wel eens een voorvleugel en loopt het soms ook in tranen af. Dat was 10, 20 of 40 jaar geleden ook al zo. Hoe vaak kregen Schumacher, Senna, Montoya e.d. straf?

Legende Michael Schumacher weet er alles van. Hij benutte zelf de regels altijd tot het maximale en soms erover. Straffen? Eigenlijk zelden dat hij die ontving. Maar de Duitser hoorde je ook niet klagen als hij door Montoya in de grindbak werd gereden of een voorvleugel verloor in de eerste bocht. Hij accepteerde het, want het was racen. De volgende keer gaf hij iemand een koekje van eigen deeg. Tegenwoordig heeft men er een handje van om iedere keer dat er (eindelijk) eens iet gebeurt op de baan gelijk met gele en rode kaarten te strooien. Belachelijk! Het is F1 en niet de oude wijvencup waarbij de coureurs met fluwelen handschoenen de ander 'beconcurreren'.

Voor Max Verstappen was het bijzonder teleurstellend, maar ook Max weet dat dit soort dingen kunnen gebeuren. Om die reden stond er ook geen withete Nederlander voor de camera's bij Ziggo. Met hand en tand verdedigen hoort soms ook bij de sport, dat weet Max als geen ander. Hij heeft er zelf ook geen moeite mee om iemand te blokken of tot het uiterste te gaan. Als we nu regels gaan opstellen dat je bij een start tot de eerste bocht niet van je lijn mag wijken dan wordt het er niet beter op, dan halen we de angel nog verder uit de racerij.

Het grootste slachtoffer van Singapore is Sebastian Vettel die naderhand ook ijzig kalm was. Hij wist dat hij fout zat en wist dat een mogelijke wereldtitel ineens mijlenver uit beeld is. Die straf is wat ons betreft zwaar genoeg. Het past alleen niet bij het beeld van de straffen die de wedstrijdleiding uitdeelde dit seizoen. Sainz kreeg een gridstraf na zijn crash in Canada, Verstappen en Magnussen kregen straffen in Hongarije etc etc. Als Sainz een gridstraf krijgt, moet Vettel die ook krijgen. Ferrari en Mercedes ontlopen keer op keer hun straffen, wat slecht is voor de geloofwaardigheid.

En Max Verstappen? Die heeft een appeltje te schillen met Vettel op de baan. De Ferrari zal als een rode lap op een stier werken. Kijk niet vreemd op als Max de Duitser een keer grind laat happen. That's racing! Op dat moment moet Vettel ook niet piepen, maar zijn verlies nemen net als Max dat op mannelijke wijze nam in Singapore.

RacingNews365 staat niet stil. In enkele jaren tijd groeide deze website uit tot hét nummer één Formule 1-platform van Nederland met miljoenen bezoekers, maar nu is het tijd om de rest van de wereld te veroveren. Na maanden van zorgvuldige voorbereiding hebben we nu ook een Engelstalige website gelanceerd.

Bezoek de Engelstalige website!