Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Mercedes samen met onder meer Ronaldo voor de rechter gesleept

Een groep gebruikers van cryptomunt FTX sleept het Mercedes F1-team voor het gerecht. De gebruikers beweren dat de Zilverpijlen hebben geholpen bij fraude door cryptocurrency te promoten. Ook voetballer Cristiano Ronaldo en de Major League Baseball liggen onder vuur.

XPB 1256185 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Volgens een nieuwe rechtszaak van een groep FTX-gebruikers hebben het Mercedes F1-team en Major League Baseball (MLB) geholpen bij het plegen van fraude via promotionele overeenkomsten met de cryptocurrency FTX.

Op 27 november dienden de eisers twee gezamenlijke rechtszaken in bij een rechtbank in Florida. Ze beschuldigen de bedrijven van 'medeplichtigheid en/of actieve deelname aan de enorme, multimiljarden-dollar wereldwijde fraude van de FTX Group' en het promoten van niet-geregistreerde effecten, meldt Cointelegraph.

Mercedes F1 sloot in 2021 een promotionele overeenkomst met FTX, waarbij het logo van de cryptocurrency op auto's, uniformen, petten en andere materialen werd getoond. Datzelfde jaar tekende MLB een vergelijkbare overeenkomst, waarmee het de eerste professionele sportcompetitie werd die dit deed. Scheidsrechters droegen het FTX-logo op hun uniformen.

"Het middelpunt en het belangrijkste kenmerk van de samenwerking was echter de opname van FTX.US-emblemen op alle MLB-scheidsrechteruniformen," stelt de gezamenlijke klacht. "De FTX.US-emblemen markeerden de eerste keer in de geschiedenis van MLB, die teruggaat tot de jaren 1800, dat het logo van een sponsor op umpire-uniformen verscheen."

De klacht tegen Mercedes F1 was vergelijkbaar en daarin stond dat het team het FTX-logo op prominente locaties op auto's, merchandise en marketing toonde. FTX 'juichte regelmatig toe en feliciteerde' Mercedes F1 en haar coureurs, waardoor er een 'schijn van betrouwbaarheid met Mercedes F1-fans' ontstond, volgens de rechtszaak.

Het artikel gaat verder onder de Tweet van twee jaar geleden, waarop de sponsoring duidelijk is te zien.

Meerdere grote namen onder vuur

Dezelfde groep FTX-gebruikers klaagt ook nog steeds een lijst van beroemdheden aan die de uitwisseling hebben gepromoot, waaronder voormalige sportsterren Shaquille O'Neal en Tom Brady, met vergelijkbare beschuldigingen van het promoten van niet-geregistreerde effecten. Wereldvoetballer Cristiano Ronaldo, zou ook voor het gerecht zijn gedaagd.

Veel beroemdheden die in de rechtszaken worden genoemd, hebben geprobeerd de aanklacht tegen hen te laten seponeren door te beweren dat ze niet hebben aangemoedigd geld op FTX te storten. Ten minste drie hebben de zaken tegen hen geschikt.

Iets meer dan een jaar nadat de overeenkomst was gesloten, zei MLB haar vijfjarige promotionele contract met FTX op, kort nadat het bedrijf in november 2022 faillissement had aangevraagd. Mercedes F1 beëindigde op vergelijkbare wijze haar overeenkomst met FTX in datzelfde jaar en verwijderde het logo van de auto's en merchandise.

FTX-oprichter en voormalig CEO Sam Bankman-Fried werd eerder in november jl. schuldig bevonden aan zeven aanklachten wegens fraude, samenzwering en witwassen van geld.

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Red Bull gewaarschuwd voor vertrek Verstappen bij aanblijvende onrust