Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Jos Verstappen

De laatste F1-overwinning die Ford evengoed met Verstappen had kunnen boeken

Als we de geschiedenisboeken van de Formule 1 er op na slaan, zien we dat de laatste F1-zege van Ford dateert van 6 april 2003. In die boeken staat Giancarlo Fisichella als winnaar aangewezen, daar waar ook de naam van Jos Verstappen had kunnen staan.

Fisichella Brazil 2003
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

Op 6 april 2003 werd de zeer tumultueuze Grand Prix van Brazilië verreden. Tumultueus, niet in de laatste plaats vanwege de dubbele megaklappers van Mark Webber en Fernando Alonso, maar zeker ook vanwege de controversiële manier waarop de winnaar daadwerkelijk tot winnaar werd uitgeroepen. Wij Nederlanders herinneren ons die Grand Prix echter vooral als die ene, ultieme, maar gemiste kans.

Jos Verstappen heeft dat jaar met het armlastige Minardi in zijn laatste Formule 1-jaar weinig in de melk te brokkelen. De basis van de auto is al jaren oud, waardoor de PS03 gewoon de traagste auto is van het veld. Regen is echter de grote equalizer en hoera(!), er was regen op die zesde april in 2003. Verstappen was, net zoals zoonlief Max nu, een gekend regenrijder.

Maar wat er die dag viel, was wel iets meer dan een buitje. In de Senna S stroomde een klein riviertje van water naar beneden en vele toppers verslikten zich in de bocht die de naam draagt van de lokale held. Michael Schumacher: exit. Juan Pablo Montoya: exit. Jenson Button: exit. Het is typisch zo'n race waarin je als je maar blijft rijden je vanzelf een goed resultaat boekt.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Verwarring alom!

En Jos Verstappen blééf rijden, althans, tot de 31ste ronde van de race. In dezelfde Senna S schoof ook hij stuurloos van de baan om de strijd met een afgeslagen auto te moeten staken. Pas later werd duidelijk welke enorme kans hij zojuist had weggegooid.

Want na hem schoven er nog meer mensen van de baan, de één op een nog spectaculairdere manier dan de ander. Mark Webber crashte snoeihard bij het opkomen van het rechte stuk, waarna Fernando Alonso, ondanks gele vlaggen, vol op een los wiel van Webber klapte en hetzelfde traject richting de bandenstapels aflegde. Terwijl de Spanjaard zichtbaar versuft uitstapte, werd de race stilgelegd.

Er werd teruggegrepen naar de doorkomst van twee ronden eersder om de uitslag op te maken. Omdat juist op dat moment iedereen pitstops maakte, was het onduidelijk wie er nu aan de leiding lag. Jordan was ervan overtuigd dat Giancarlo Fisichella gewonnen had, maar Kimi Raikkonen werd tot winnaar uitgeroepen, iets wat dagen later in de rechtbank werd weggezet. Fisichella had wel degelijk gewonnen!

Maar Fisichella, die lag tot achter Jos Verstappen op het moment dat hij spinde? (zie foto hierboven). Ja toch? En met best wel een flinke marge, toch? Moest Verstappen zich schamen voor de manier waarop hij de race had verlaten? Gezien het grote aantal vedetten dat op dezelfde wijze uit de race gleed misschien wel niet, maar oh oh oh, wat was het zonde. Fisichella kreeg later op het circuit van Imola alsnog de beker van Raikkonen, daar waar ook Jos Verstappen had kunnen staan.

Het was de laatste zege van Ford-Cosworth in de Formule 1. Overigens, als Verstappen wél had gewonnen, was de winnende motorleverancier onveranderd gebleven, aangezien ook de PS03 werd aangedreven door Cosworth-power. Overigens ging die winnende motor achterin de winnende Jordan nog in vlammen op na het stilleggen van de race (zie foto hieronder).

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Tijdschema Hoe laat begint de Formule 1 Grand Prix van Australië?