Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule E

De Vries schittert meteen tijdens eerste Formule E-kwalificatie

Nyck de Vries is ijzersterk begonnen aan zijn Formule E-avontuur in 2022. De regerend wereldkampioen was tijdens de eerste competitieve meters van het jaar meteen razendsnel. Robin Frijns deed het ook zeker niet slecht.

De Vries Saoedi-Arabië
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes-Benz EQ
Het nieuwe Formule E-seizoen 2022 is onderweg! Op vrijdagmiddag werden in Saoedi-Arabië de eerste competitieve meters van het seizoen gereden. Het kwalificatieformat werd in aanloop naar het seizoen volledig omgegooid, waardoor de coureurs begonnen in twee verschillende groepen met elf coureurs.

De snelste vier coureurs per groep zouden doorgaan naar de kwartfinales. Robin Frijns en Nyck de Vries begonnen ijzersterk en gingen beiden als snelste van hun groep door naar de kwartfinales.

Duels tussen de snelste acht Formule E-coureurs

Robin Frijns nam het in de kwartfinales op tegen Porsche-coureur Andre Lotterer. In een rechtstreeks duel, waarbij de coureurs zo'n tien seconden achter elkaar op de baan rijden en beiden een vliegende ronde kregen, werd de Nederlander afgetroefd met 0,091 seconden. Frijns start de race dan ook op P7.

De Vries nam het op tegen Oliver Rowland van Mahindra. Zijn tegenspeler maakte al vroeg in de ronde een fout, waardoor de Nederlander met gemak door kon stoten naar de halve finale.

Halve finales

In de halve finale nam De Vries het op tegen teamgenoot Stoffel Vandoorne van Mercedes. In de andere halve finale waren het Andre Lotterer en Jake Dennis die het tegen elkaar opnamen.

Dennis rekende met speels gemak af met Lotterer (+0.635), waarna Vandoorne en De Vries het tegen elkaar opnamen. De man uit Sneek was een groot deel van het duel de snelste man, maar een foutje was genoeg om de finaleplaats aan Vandoorne te geven.

De Vries zal dan ook op P3 starten, omdat zijn tijd sneller was dan die van de andere halve finalist.

De pole ging naar Vandoorne, die in de finale drie tienden sneller was dan Dennis.

De Vries tevreden

Na de kwalificatie liet De Vries weten tevreden te zijn over het resultaat. Hij had namelijk een moment in de eerste training, waardoor hij veel oefentijd verloor ten opzichte van zijn concurrenten. Om dan toch nog P3 te pakken, is prima, oordeelt hij.

"Ik had een crash in de eerste training, dus heb veel tijd op de baan verloren. In de tweede training was het heel erg wennen. Het ging eigenlijk foutloos tot de laatste run, maar ik verloor veel grip tijdens die laatste run en crashte wel vier keer bijna. Als we P3 kunnen vasthouden, dan is dat mooi."

De Formule E-race begint vanavond om 18:03 Nederlandse tijd. Check hieronder de startopstelling voor de top tien.

Startopstelling Formule E Saoedi-Arabië race 1

Pos. Coureur Team
1. Vandoorne Mercedes
2. Dennis Andretti
3. De Vries Mercedes
4. Lotterer Porsche
5. Bird Jaguar
6. Cassidy Envision Racing
7. Frijns Envision Racing
8. Rowland Mahindra
9. Di Grassi Rokit Venturi
10. Gunther Nissan

Ook interessant:

Zo werkt de Formule E in 2022

Het is nog even wachten op de F1, maar de autosportfans worden al wel getrakteerd op actie bij de Formule E. In 2022 verandert er van alles in de elektrische sport. Na het zien van deze video ben jij weer helemaal op de hoogte!

Formule E-nieuws RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"