Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Nyck de Vries

De Vries zag vertrek bij AlphaTauri wel aankomen: "Het werkte gewoon niet"

Het AlphaTauri-avontuur van Nyck de Vries zou uiteindelijk tien races duren. De Nederlander moest na de Grand Prix van Groot-Brittannië vertrekken bij het Italiaanse team en werd vervangen door Daniel Ricciardo. De Vries zag de bui wel hangen.

De Vries
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het was een beloning voor het harde werk. Nyck de Vries kende een daverend Formule 1-debuut voor Williams in 2022, hij verving Alex Albon tijdens de Grand Prix van Italië en pakte meteen punten. Later werd hij aangekondigd als coureur voor AlphaTauri. De Nederlander werd ook kampioen in de Formule 2 en de Formule E en kreeg zo zijn kans in de Formule 1. Het huwelijk met AlphaTauri zou uiteindelijk, niet zo succesvol verlopen.

De Vries kende een lastige seizoensstart afgelopen jaar en moest ook dealen met een matige auto. De AlphaTauri deed namelijk niet wat het moest doen, waardoor De Vries moeite had om goede kwalificaties en races te rijden. Yuki Tsunoda was regelmatig sneller en zo kwam het stoeltje van De Vries steeds meer onder druk te staan. Na de Grand Prix van Groot-Brittannië was het avontuur uiteindelijk voorbij. De 28-jarige De Vries vertelt bij De Telegraaf dat hij veel steun ontving na zijn vertrek.

"Ik denk dat ik het al snel goed heb kunnen relativeren", vertelt De Vries. "Ik ben enorm gesteund, bij elkaar opgeteld heb ik denk ik wel 4000 berichten ontvangen. Dat heeft me goed gedaan. Ik kan wel in een hoekje gaan zitten huilen, maar daar wordt niemand beter van. Uiteraard deed het pijn. Dat lijkt me niet zo gek. Maar iedereen beleeft goede en moeilijkere tijden. En ja, ook pijn hoort bij het leven.”

Vertrek kwam niet als een verrassing

De Vries geeft toe dat het ontslag niet uit de lucht kwam vallen, al probeerde hij zich wel van de druk van Helmut Marko en Daniel Ricciardo, die als reservecoureur stond te trappelen, af te sluiten. "Ik kreeg heel veel niet mee en probeerde me er zo veel mogelijk van te distantiëren. Maar ik kan tegelijkertijd ook niet zeggen dat de beslissing als een totale verrassing kwam. Ik ben niet naïef. Of het eerlijk of rechtvaardig is, dat is voor mij eigenlijk totaal irrelevant. Ik koester ook helemaal geen wrok richting Helmut Marko, Daniel Ricciardo of zijn tijdelijke vervanger Liam Lawson. Dat is part of the business. Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik heb gekregen.”

Of de verwachtingen te hoog waren en bijgesteld hadden moeten worden, weet De Vries niet. Marko gaf meermaals aan dat De Vries als teamleider moest acteren. "Zo kijk ik er niet naar. Ik ben een perfectionist, dus er zijn altijd situaties en momenten waarbij ik achteraf denk: dat had ik beter kunnen doen. Uiteindelijk denk ik dat ik daar niet helemaal op mijn plek was, op dat moment. Het werkte gewoon niet. Formule 1 is iets waar ik zólang van heb gedroomd en dan stopt het ook weer zó snel. Dat is een enorme teleurstelling. Maar het hoort bij het leven en ook een beetje bij de sport."

De Nederlander focust zich nu op andere raceklassen, waar hij heel erg van geniet. "Als je als jonge rijder opgroeit, is de Formule 1 je enige doel. Het kroonjuweel van onze sport. Maar ik heb geleerd en me gerealiseerd dat er meer is dan dat. Persoonlijk heb ik enorm veel plezier gehad in de Formule E en in het WEC, dus daar kijk ik nu enorm naar uit. Autosport is meer dan Formule 1, al snap ik dat het grote publiek het misschien anders ziet.”

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen 'Marko helpt Verstappen bij eventuele vertrekwens'