Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

• En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Deze F1-coureur leidde 158 rondes zonder te winnen

Het is niet veel coureurs gegeven: een Formule 1-race winnen. Op de huidige grid zijn er drie die ooit een race leidden, maar nooit wonnen. Daar zit de recordhouder echter niet bij.

De helft van de coureurs die in 2021 op de grid staan hebben minstens een Grand Prix gewonnen. De meest voor de hand liggende zijn natuurlijk Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Max Verstappen. Maar bijvoorbeeld Sergio Perez en Pierre Gasly wonnen in 2020 hun eerste race. De anderen zijn Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, Valtteri Bottas, Charles Leclerc en Daniel Ricciardo. Drie coureurs kwamen er echter dichtbij, maar mochten nog nooit op de hoogste podiumtrede staan. George Russel staat bovenaan de lijst van vier coureurs. Hij leidde tijdens de Grand Prix van Sakhir liefst 59 ronden, maar wist het buiten zijn schuld om niet verder te schoppen dan een negende plek. Lance Stroll ging afgelopen seizoen in Turkije 32 ronden aan de leiding, maar door problemen met zijn banden kon hij zijn knappe poleposition niet verzilveren. Carlos Sainz ging tweemaal kortstondig aan de leiding van een Formule 1-race. Hij reed in Portugal vier ronden op kop en tijden de knotsgekke race in Monza afgelopen seizoen, leidde hij een ronde om uiteindelijk als tweede over de eindstreep te komen.

Recordhouder

De coureur die de meeste rondes ooit aan kop ging zonder uiteindelijk ook maar één zege te pakken, is Chris Amon. De Nieuw-Zeelander wordt door velen beschouwd als de beste coureur die nooit een race won. Hij reed in de jaren 60 en 70 voor teams als Ferrari, Tyrrell en Wolf-Williams en stond bekend om zijn pech. Mario Andretti zei ooit over Amon: "Als hij een begrafenisondernemer zou worden, zouden er geen mensen meer sterven." Amon reed maar liefst 158 rondes op kop zonder te winnen.